Svijet

Prepoznavanje lica dio Avigilonovog VMS-a za komercijalnu upotrebu

Kanadska kompanija Avigilon, koja posluje pod krovom Motorola Solutionsa, objavila je da posljednja verzija njenog softvera za upravljanje videom sadrži tehnologiju prepoznavanja lica.

Nova funkcionalnost Avigilon Control Centra 7.4 pomoći će organizacijama kao što su obrazovne ustanove i bolnice da skrate vrijeme odziva na alarm u slučaju prepoznavanja osoba od interesa. Naprimjer, tehnologija može obavijestiti sigurnosno osoblje na univerzitetu ukoliko u prostor kampusa uđe neko ko ima zabranu ulaska. Osobe se identificiraju na osnovu sigurne, kontrolirane liste koju kreiraju i održavaju ovlašteni korisnici.

Ukoliko softver zabilježi potencijalno podudaranje, obavještava odjel sigurnosti, koji, ako smatra da je potrebno, preduzima dalje aktivnosti ili istragu.

„Posljednja verzija našeg ACC softvera donosi značajne prednosti našim komercijalnim korisnicima nudeći tehnologiju prepoznavanja lica na siguran i kontroliran način“, kazao je John Kedzierski, viši potpredsjednik za videonadzorna rješenja u Motorola Solutionsu. „Nova funkcionalnost omogućava im da pređu s reaktivnog pristupa – buljenja u videozid uz veliku mogućnost izostavljanja važnih informacija – na proaktivan rad, koji važne informacije donosi direktno ovlaštenim korisnicima.“

Ovakav potez odražava Motorolinu predanost ka odgovornom korištenju vještačke inteligencije, ali i zaštiti individualnih prava, kaže se u saopćenju. Kompanija naglašava da je odgovorno upravljanje podacima osnova za upotrebu ove tehnologije. Naprimjer, prije upotrebe vrši se autorizacija korisnika, evidentiraju unosi korisnika, a može se definirati i vrijeme zadržavanja podataka, koji se potom mogu uništiti ili provjeriti kroz reviziju ili izvještavanje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *