Svijet

Tržište pametnih parkinga vrijedit će 19 milijardi dolara do 2028.

Globalno tržište sistema pametnih parkinga dosegnut će vrijednost 19,26 milijardi dolara u narednih sedam godina, uz složenu stopu rasta od 21,5 posto, nalazi su Grand View Researcha. Osnovni razlog je povećanje broja vozila i, samim tim, veće gužve na cestama.

Pandemija je znatno usporila rast ovog tržišta zbog ograničenja uvedenih u više zemalja širom svijeta, ali samo kratkoročno. Kako se svijet bude otvarao, potražnja za sistemima za pametne parkinge će pratiti povećanje broja privatnih vozila i potrebu za pametnim upravljanjem parkinzima. Uz to, povećava se i broj korisnika autonomnih vozila kao i onih koji koriste aplikacije na mobilnim telefonima za rezervisanje i plaćanje parking mjesta.

U prilog tome idu i nove regulative, vladine politike i investicije koje ohrabruju uvođenje pametnih sistema parkiranja. Nadalje, predviđa se da će dodavanje sofisticiranih funkcija, kao što su opcije automatskog plaćanja i glasovno navođenje putem aplikacija za pametne telefone, potaknuti potražnju za inovativnim rješenjima, a tu je i sve veća dostupnost integrisanih automatiziranih rješenja, napredak u bežičnim tehnologijama i razvoj metodologija plaćanja.

Pametni sistemi za upravljanje parkiranjem također pomažu u povećanju mobilnosti u gradovima i nude pouzdan model prihoda. Ovi sistemi koriste analitiku podataka, bežičnu komunikaciju i senzore za rješavanje problema parkiranja u gradovima. Rješenje se može koristiti za lociranje dostupnih parkirnih mjesta uz pomoć senzora i mobilnih aplikacija, čime se štedi vrijeme korisnika i smanjuje potrošnja goriva na traženje dostupnih parkirnih mjesta.

Azijsko-pacifička regija svjedočit će najvećoj stopi rasta u predviđenom periodu zbog sve većeg fokusa na poboljšanju upravljanja parkiranjem i smanjenju prometnih zagušenja i zagađenja zraka.

Neki od ključnih igrača spomenuti u izvještaju su: Amano McGann, Amco, BMW, Cisco, Civicsmart, Deteq, Flowbird, Indect, Kapsch Trafficom, Meterfeeder, Nedap, Bosch, Siemens, Park Assist, Park Jockey, Smart Parking, Swarco i Urbiotica.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *