Kontrola pristupa

Jednostavnije i ekonomičnije upravljanje sigurnošću za stambene zgrade

Kada dođe vrijeme za renoviranje, mnoge stambene organizacije koriste priliku da unaprijede sigurnost vrata. Uz mehaničku tehnologiju ključa i brave, upravljanje sa više jedinica i redovne izmjene stanara predstavljaju vremenski zahtjevne i neučinkovite procese. Oni mogu kreirati i sigurnosne slabe tačke u situacijama kada se ključevi izgube. Jednostavnije, elektronsko rješenje bez žica ili baterija uštedjet će vam vrijeme i novac tokom upravljanja.

Ovo je bio izazov s kojim se suočila stambena zgrada na adresi Metsäpurontie 20 u naselju Maunula u Helsinkiju. Vrata u zgradi su dugo bila zaštićena mehaničkim bravama i ključevima. Međutim, nije postojao važeći sistem za njihov model zaključavanja: kopiranje dodatnih ključeva nije bilo ograničeno niti kontrolirano. Osim toga, oko 15 brava je vremenom zamijenjeno tako da se njihova serijalizacija nije mogla provesti.

„Tokom renoviranja vodovoda bilo je više od deset stanova sa bravama koje nisu kompatibilne sa glavnim ključem. Predsjednik uprave zgrade morao je otvarati vrata radnicima i pratiti pristup“, kaže upravnik Raimo Rahkonen.

Trebalo im je dugoročno rješenje koje pojednostavljuje sigurno upravljanje ključevima.

Bežična elektronska kontrola pristupa koja prikuplja energiju
Odluka o prelasku sa mehaničke na digitalnu tehnologiju bila je jednostavna. Odlučujući faktor u odabiru PULSE tehnologije zaključavanja kompanije ASSA ABLOY bila je njezina jednostavna upotreba, kako za stanare tako i za osoblje.

PULSE tehnologija kontrole pristupa zasnovana na ključu posjeduje samostalno napajanje odnosno radi bez vanjskog izvora napajanja. Tačnije, PULSE radi bez žica i baterija. Otvaranje PULSE brave je veoma jednostavno. Korisnik ubacuje svoj programabilni PULSE ključ. Snaga generirana umetanjem i okretanjem ključa, odnosno energija koja se obično “troši” sada se prikuplja za napajanje šifrirane elektronske zaštite brave. Ako sistem odobri ključ, brava se otvara.

Rukovanje ključem sada je jednostavno za sve. Korisnicima se izdaje jedan PULSE ključ koji je unaprijed programiran sa svim odobrenim dozvolama, bez obzira koliko brava treba otvoriti. Budući da ključ prikuplja energiju na vratima, niko ne mora voditi evidenciju o mijenjanju baterija ključa. To pojednostavljuje upravljanje sistemom za osoblje i stanare.

Nadogradnja koja štedi vrijeme i novac
U zgradi na adresi Metsäpurontie 20 zamijenjeno je 36 brava na vratima stanova, uz dodatne 34 brave na vratima i dva katanca na javnim mjestima. PULSE brave se mnogo lakše instaliraju od sličnih elektronskih pristupnih sistema jer ne zahtijevaju veće promjene na vratima. Instalater jednostavno mijenja postojeći mehanički cilindar PULSE cilindrom. Tako se štedi vrijeme i novac za vlasnike zgrade u usporedbi sa drugim elektronskim rješenjima.

„Nove brave su kompatibilne sa starim vratima. Za otvore nam je trebala samo jedna mala i nevidljiva maska”, objašnjava Tero Korhonen, voditelj prodaje projekata u Assa Abloyu. Iskustvo ove kompanije u stambenom sektoru bilo neprocjenjivo tokom cijelog procesa nadogradnje.

PULSE na sebe preuzima većinu svakodnevnog upravljanja sigurnošću za više stanova. Ključevi i cilindri mogu se više puta koristiti i reprogramirati, što proces uvođenja novih stanara čini brzim i jeftinijim. Budući da PULSE softver za upravljanje u oblaku bilježi događaje, za istraživanje incidenata vam je dovoljno tek nekoliko klikova. Crna lista nedozvoljenih ključeva se lako automatizira preko korisničkih ključeva.

Upravnici zgrada više nikada neće morati mijenjati brave samo zato što je neko izgubio ključ. To je još jedna značajna ušteda tokom vijeka trajanja brava. „Ranije su vrata u čitavim dijelovima zgrade morala biti ponovo serijalizirana jer bi neki ključ nestao“, dodaje Rahkonen. „To je bilo skupo. To se dogodilo, na primjer, kada je torbica jedne stanarke ukradena na blagajni u trgovini. U digitalnom sistemu prava pristupa se mogu odmah poništiti zbog izgubljenog ključa“.

S PULSE tehnologijom, stanari dobivaju nadogradnju sigurnosti vrata, a stambena organizacija se rješava većine problema upravljanja pristupom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *