Kontrola pristupa

Uz Cam-Motion, svaka vrata se lako zatvaraju

U svakom koraku procesa projektovanja ili izrade specifikacija za zgrade, korisnici moraju donositi odluke. Odluke donesene u ovoj fazi značajno i dugoročno utiču na ukupno iskustvo izgradnje objekata. Zato mnogi propisi imaju za cilj da jednako zaštite prava pristupa za sve profile mlađih i starijih korisnika koji se mogu kretati ili koriste invalidska kolica.

Ključni evropski dokument koji promoviše pristupačnost prolaza za sve je CEN/TR 1589411. Da bi se ispunile preporuke iz ovog tehničkog izvještaja, zatvarači vrata moraju ponuditi brzo opadajuću silu potrebnu za otvaranje. Sila koju korisnik mora primijeniti trebala bi se smanjiti za 40% kako bi se postigao ugao otvaranja od 60°.

Usklađenost sa CEN/TR 15894 standardima arhitektima, menadžerima zgrada i korisnicima daje garancije da ih sam dizajn zgrade štiti, te da je interijer objekta dovoljno pouzdan i jednostavan za korištenje, s posebnim fokusom na djecu, starije i osobe s invaliditetom.

Ako se svaka važna vrata mogu lako otvoriti, vlasnici zgrada mogu ponuditi ravnopravnije i inkluzivnije iskustvo za sve korisnike. Postavljanje ispravnog zatvarača vrata na ulazna ili unutrašnja vrata može činiti razliku između autentično pristupačne zgrade i one koja jednostavno mijenja jednu prepreku drugom.

Ipak, ne može svaki zatvarač vrata jednako dobro obaviti zadatke koje od njega traže projektanti zgrada i izvođači radova.

 Uklonite prepreke pomoću Cam-Motion tehnologije

Zatvarači vrata sa zupčanikom i šinom vodilicom mogu biti teški za otvaranje manje snažnim korisnicima. Mnogi od njih ne mogu lako prikupiti snagu potrebnu za otvaranje vrata.

Cam-Motion tehnologija može biti od pomoći. Zatvarači vrata opremljeni ASSA ABLOY Cam-Motion tehnologijom garantiraju ergonomsko i praktično otvaranje vrata za svakoga. Za razliku od tradicionalnih sistema vodilica sa zupčanikom, Cam-Motion zatvarači vrata sa vodilicom koriste silu otvaranja koja brzo opada. Oni su usklađeni s preporukama dokumenta CEN/TR 15894 tako što emuliraju snagu ljudskog lakta, pri čemu se okretni moment naglo smanjuje kada se ruka ispruži. To nudi mnogo ugodnije iskustvo otvaranja, bez žrtvovanja sile potrebne za pravilno zatvaranje kako bi se ispunili drugi sigurnosni standardi.

„Standardni simetrični i asimetrični zatvarači vrata sa zupčanikom i šinom vodilicom ne mogu parirati ovim performansama“, objašnjava Andreas Gmelin, direktor za upravljanje proizvodima i razvoj zatvarača vrata u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Vrata se zatvaraju potpuno i automatski, radi udobnosti korisnika, energetske efikasnosti, sigurnosti zgrade i poštovanja pravila zaštite od požara. Niko ne mora snažno povlačiti vrata da bi ih zatvorio i osigurao protivpožarnu zaštitu zgrade.”

ASSA ABLOY Cam-Motion zatvarači vrata nude i opciono odgađanje zatvaranja, dajući korisnicima dodatno vrijeme da prođu kroz prolaz. Kako bi se zaštitili okviri vrata i spriječilo udaranje u zidove, funkcija povratnog mehanizma je standard u cijelom asortimanu  jer usporava zadnji segment vrata prilikom otvaranja.

Maksimalna praktičnost i sigurnost na duže staze

Cam-Motion zatvarači vrata također maksimiziraju fleksibilnost izrade specifikacija i ugradnje. Njihov simetrični dizajn omogućava postavljanje na svaka vrata ili okvir, bilo na strani na kojoj se nalaze šarke ili suprotno od nje. Zato instalateri ne moraju praviti kompromise ili tražiti zaobilazna rješenja. Više modela može opremiti jednokrilna i dvokrilna vrata.

U ispunjavanju važnih kriterija osiguravanja pristupačnosti, ovi zatvarači ne žrtvuju trajnost ili otpornost na požare. Svi ASSA ABLOY Cam-Motion uređaji su testirani prema EN 1154 standardu za zaštitu od požara i dima. Opcioni ugrađeni detektori dima i elektromehaničko zatvaranje nude dodatnu zaštitu.

Za više informacija o ASSA ABLOY Cam-Motion tehnologiji posjetite https://www.assaabloy.com/group/emeia/solutions/topics/door-closers/technologies/cam-motion

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *