Naftna i plinska industrija

Valamar se odlučio za MSR-Electronic

MSR plinski senzori PolyGard2 ne samo da pouzdano prate curenje tečnog naftnog gasa u proizvodnom pogonu najvećeg hotelskog lanca u Hrvatskoj već prije svega štite ljude od njegovih opasnih koncentracija.

Piše: Zlatko Dičak, direktor, Aurel; E-mail: zlatko.dicak@aurel.hr

Valamar Riviera d.d. je prvi i najveći hotelski lanac u Hrvatskoj. Posjeduje 36 hotela i odmarališta te 15 kamp naselja na jadranskoj obali u Istri, na otocima Krku i Rabu te u Makarskoj i Dubrovniku. Kako bi gostima ponudio konstantno visok standard gastronomskog kvaliteta, Valamar je u Rapcu otvorio centralni nabavni odjel s modernom proizvodnjom hrane “Vinez” za opskrbu svojih turističkih objekata po HACCP standardima.

Pouzdani proizvodi MSR-Electronica

Uz modernu tehnologiju u proizvodnom pogonu, velikoj kuhinji za ketering, Valamar se oslanja na uređaje MSR-Electronica: pouzdani stacionarni LPG sistem upozorenja na plin. Plinski senzori PolyGard2 ne samo da pouzdano prate curenje tečnog naftnog gasa u proizvodnom pogonu već prije svega štite ljude u ovom području od njegovih opasnih koncentracija. LPG kao fosilno gorivo često se koristi za grijanje ili kuhanje.

C2 izmjenjivi senzori serije PolyGard2

Senzor tečnog naftnog gasa sa digitaliziranom obradom izmjerenih vrijednosti, temperaturnom kompenzacijom i automatskim monitoringom za kontinuirano mjerenje plinova u zraku lako je zamjenjiv radi ponovne kalibracije na licu mjesta. Senzorski uložak SC2 uključuje: Pellistor senzorski element, pojačalo i mikrokontroler za obradu izmjerenih vrijednosti. Svi podaci i izmjerene vrijednosti senzorskog elementa sigurno se pohranjuju u mikrokontroler i digitalno se prenose preko lokalne sabirnice do senzorske ploče – u slučaju Valamara na MSR-ovu senzorsku ploču SB2.

Upravljanje kalibracijom također je integrisano u mikrokontroler senzorskog uloška. Kalibracija se vrši: jednostavnom zamjenom uloška i korištenjem jednostavne integrisane rutine kalibracije direktno u sistemu.

GC-06 plinodojavna centrala

Regulator plina dizajniran je u skladu sa EN 50545-1 standardom i može pratiti i evaluirati do 100 plinskih senzora, od kojih je 96 digitalnih PolyGard2 i/ili 4 analogna (4–20 mA). Dostupna su četiri besplatna podesiva alarmna praga po senzoru. Za alarmne poruke, centrala nudi četiri alarmna releja sa beznaponskim izlazom i dva analogna izlaza sa signalom 4–20 mA. Za poruku o grešci integrisan je poseban relej.

Sa proširivim modulima EP-06, plinodojavna centrala može upravljati do: 32 analogna plinska senzora, 32 alarmna releja i 16 analognih izlaza. Za izlaze glavne i sabirnice polja postoji integrisana zaštita od preopterećenja i obrnutog polariteta. Slobodno podesivi parametri i zadate tačke omogućavaju veoma fleksibilnu upotrebu u mnogim primjenama tehnike mjerenja gasova. Jednostavno puštanje u rad, međutim, omogućava konfiguracija sa zadanim parametrima. U slučaju incidenta, MSR-Electronicovi plinodojavni sistemi upozoravaju proizvodno osoblje, zatvaraju dovod plina preko elektromagnetnog ventila i paralelno šalju alarmni signal preko centrale za dojavu požara vatrogasnoj brigadi.

Instalaciju sistema u hotelskom lancu Valamar izveo je MSR-Electronicov partner zagrebačka firma Aurel d.o.o.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *