Regija

Vatrogasci dobili pomagača u ranom otkrivanju požara

Vatrogasci u bosanskohercegovačkoj općini Prozor-Rama dobili su važnog pomagača u ranom otkrivanju i praćenju požara otvorenog prostora zahvaljujući inteligentnom sistemu za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara.

Na lokaciji Makljen montirane su dvije kamere koje će pokrivati područje od 800 kvadratnih kilometara. Ovo je ujedno i nastavak projekta koji provodi Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona s ciljem smanjenja mogućnosti izbijanja požara i izbjegavanja velike materijalne štete koju uzrokuju požari.

Riječ je o složenom sistemu koji pruža informatičku podršku u odlučivanju vatrogascima prije, za vrijeme i nakon požara, od videonadzora, automatske detekcije do postpožarne analize.

U Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, gdje se na više videozidova i na zaslonima operaterskih računara slike s terena prikazuju u realnom vremenu, sistem obavlja naprednu analizu podataka dobivenu automatiziranim protivpožarnim motrenjem i time automatski rano detektuje požar. Sada se u realnom vremenu može detektovati i pratiti požar.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *