Svijet

Velike promjene neizbježne na tržištu pametnih kućnih kamera

Promjene na tržištu kamera za nadzor pametnih domova su neizbježne, a vrh i dalje drže brendovi Arlo, Blink, Nest, Ring i Wyze, stoji u najnovijem Strategy Analyticsovom istraživanju Analiza i prognoza tržišta pametnih domova za oktobar 2021.

Kako se razlike između većine brendova počinju smanjivati, postaje jasno da će, osim najniže cijene, poslovni modeli fokusirani samo na prodaju uređaja postati neodrživi. Takav model koji je potaknuo ogroman rast pametnih kućnih uređaja za brendove kao što su Wyze, Xiaomi, Reolink i Eufy, kao i desetina kineskih kompanija u posljednjih pet godina, pokazuje znakove gašenja. Kompanije koje su se već uveliko usmjerile ka softveru, kao što su Amazon (Blink i Ring), Arlo i Google (Nest), dodatno će učvrstiti vodeće pozicije na tržištu. Kamere brendova koji ne mogu ili odluče da ne poboljšaju svoju ponudu softvera će se posmatrati kao roba, što će u najboljem slučaju gurnuti te brendove na marginu, a u najgorem ih potpuno izbaciti s tržišta kamera.

“Za najviše nekoliko godina vodeći brendovi kamera za nadzor pametnih kuća više će ličiti na softverske nego na hardverske kompanije”, primijetio je Jack Narcotta, glavni analitičar u Smart Home Strategiesu. “Poslovni model pametne kuće temeljen isključivo na uređajima nije održiv jer u konačnici kamere i mnogi drugi pametni kućni uređaji postaju roba. Kada je riječ o nadzornim kamerama, potrošači procjenjuju ponudu kompanije shodno tome koliko se dobro uklapa u način na koji definišu pogodnost i koliko se lako kamere mogu uklopiti u njihovu svakodnevnu rutinu. Potrošači razmatraju kako i zašto bi mogli koristiti kameru shodno karakteristikama koje ima, a vodeći brendovi kao što su Arlo, Blink, Nest i Ring napravili su velike korake naprijed da ponude funkcije kao što je analiza videosnimaka/slika pomoću vještačke inteligencije i prepoznavanje lica.”

Bill Ablondi, direktor Smart Home Strategiesa, dodao je: “Istraživanje Strategy Analyticsa o tržištu kamera za nadzor pametnih kuća pokazuje da su specifikacije kao što su 1080p ili veća rezolucija, napredne mogućnosti snimanja noću i integracija s ekosistemima digitalnih pomoćnika i dalje važne za potrošača, iako mnogo manje nego u prošlosti. Konkurenti u areni pametnih kućnih kamera znaju da će vodstvo na ovom tržištu uskoro biti bazirano na softveru i uslugama naprednijim od jednostavnog omogućavanja pohrane u oblaku ili daljinskog nadzora. Predstojeći izazov za kompanije bit će određivanje kako uspješno preći s prodaje hardvera na prodaju sigurnosnih, nadzornih i zaštitnih funkcija.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *