Svijet

Veliki rast tržišta videonadzora u narednih pet godina

Tržište videonadzora porast će sa 48,7 milijardi dolara u 2022. na 76,4 milijarde do 2027. godine, uz složenu stopu rasta od 9,4%, procjene su MarketsandMarketsa. Brojni faktori, uključujući veće mogućnosti kamera, naprednije tehnologije, funkcionalnosti i prilagođene sisteme, olakšavaju integratorima da zadovolje zahtjeve krajnjih korisnika koji žele nadograditi postojeće nadzorne sisteme kako bi zadovoljili svoje sigurnosne i operativne potrebe.

Sigurnosni izazovi i tehnološki razvoj doveli su toga da krajnji korisnici u svojim objektima – prodavnicama, fabrikama, firmama, skladištima – traže daljinsko praćenje u realnom vremenu na bilo kojem uređaju u bilo koje vrijeme kako bi se detektovali neuobičajeni događaji.

Veća potražnja za uređajima za pohranu podataka

Iako se digitalni snimači smatraju isplativijim rješenjem za pohranu podataka, mrežni snimači pružaju veću fleksibilnost jer koriste IP protokol. S rastom IP kamera koje snimaju videozapise u višim rezolucijama i s bržom izmjenom kadrova, sve se više koriste kamere koje snimaju i zvuk. Ovi faktori su povećali zahtjeve za pohranom. Zato se predviđa da će uređaji za pohranu podataka rasti većom stopom u odnosu na kamere, monitore i druge uređaje.

IP nadzorni sistemi u fokusu

Napredne IP kamere, uz osnovne funkcije, imaju poboljšane mogućnosti filtriranja pomoću kojih mogu snimati video čak i u uslovima slabog osvjetljenja. Mrežni i PoE interfejs se koriste za prijenos podataka preko mreže. Za napredne funkcije kamere, kao što su PTZ i PWM, može se koristiti rotiranje kamere po vertikalnoj i horizontalnoj osi. Iako je početni trošak IP sistema veći u odnosu na analogne, ukupni trošak vlasništva s vremenom je niži. Prema analitičarima, najjači igrači u IP videonadzoru su Hikvision, Dahua, Axis i Bosch.

 Nadzor gradova prednjači

Nadzor gradova je dominantna vertikala na videonadzornom tržištu i predviđa se da će nastaviti rasti velikom brzinom. Taj trend će potaknuti i veća ulaganja vlada raznih zemalja u povećanje nivoa sigurnosti na javnim mjestima. Sve veći broj projekata pametnih gradova zahtijevat će uvođenje različitih sigurnosnih i nadzornih sistema, što će također potaknuti širenje infrastrukture u narednih pet godina.

Najveći rast u zemljama Azijsko-pacifičke regije

Velika ulaganja u infrastrukturu i pametne gradove doveli su do toga da se videonadzorno tržište najbrže razvija u Azijsko-pacifičkoj regiji. U Kini se ugrađuje veliki broj kamera u gradovima radi nadziranja miliona građana. Povećana urbanizacija dovela je do izgradnje novih gradova, fabrika i maloprodajnih lanaca. Videonadzorne kamere se, također, ugrađuju i u malim i srednjim preduzećima, ugostiteljstvu, aerodromima, bankama, stambenim zgradama itd.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *