Svijet

Španske klaonice kamerama protiv zlostavljanja životinja

Španske klaonice će postaviti videonadzorne kamere kako bi bile sigurne da se životinje ne zlostavljaju prije usmrćivanja, saopćila je vlada te zemlje te istakla kako je to prvi takav primjer u Evropskoj uniji.

“Prva smo zemlja Unije koja će imati obavezan sistem videonadzora u klaonicama”, stoji u objavi Ministarstva potrošačkih poslova na Twitteru. Mjera je prihvaćena na ministarskom vijeću u obliku zakonske uredbe, što će omogućiti njeno brže upućivanje u parlament i prihvatanje.

Guillermo Moreno, izvršni direktor nevladine organizacije Equalia, opisao je za AFP ovu mjeru kao “prvi nužan i važan korak u ispunjavanju zahtjeva za dobrobit životinja u klaonicama”. Španija se ovime, kaže, pridružuje Engleskoj, Škotskoj i Izraelu, koji su već uveli slične sisteme.

Kamere će se postaviti u objektima u kojima su žive životinje, u zoni istovara i hodnicima za usmjeravanje životinja te u boksovima za omamljivanje, gdje ih se usmrćuje, navodi Ministarstvo. Upravitelji klaonica moraju sačuvati snimke kako bi vlasti mogle pristupiti naknadnoj provjeri.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *