Svijet

Vodeća softverska trojka povećava udio na tržištu

Genetec, Motorola Solutions i Milestone Systems nastavili su povećavati svoj zajednički globalni udio na tržištu softvera za videonadzor u 2021. godini, stoji u novom izvještaju Novaira Insightsa. Istraživanje pokazuje da je to globalno tržište lani vrijedilo 2,4 milijarde dolara, od čega je oko 68% bilo izvan Kine. Takozvana velika trojka povećala je zajednički udio na globalnom tržištu softvera za videonadzor i upravljivih usluga na više od 35%, isključujući Kinu.

Lanac nabavke softvera za videonadzor izvan Kine ostaje veoma drugačiji od onog na kineskom tržištu, koje i dalje uglavnom opslužuju veliki domaći dobavljači. Nasuprot tome, ostatak svijeta opslužuje ne samo velika trojka već i mnoštvo drugih dobavljača, od kojih svaki ima tržišni udio manji od 3%.

Izvještaj Novaira Insightsa “Svjetsko tržište hardvera i softvera za videonadzor” pokazuje da je, izvan Kine, tržište softvera za videonadzor i upravljivih usluga brzo raslo na 10,1% u 2021. godini, kako su ograničenja kretanja zbog pandemije ublažena, a ranije tražena videonadzorna oprema isporučena.

Prema Jonu Cropleyju, glavnom analitičaru u Novaira Insightsu, “važan faktor u povećanju tržišnog udjela velike trojke bit će njihove strategije prelaska na cloud. Predviđamo da će tržište softvera za upravljanje videozapisima u oblaku rasti mnogo brže od tržišta licenci za softver za upravljanje videom na licu mjesta. Do sada su sve tri velike kompanije usvojile drugačiji pristup oblaku, tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će se ovi pristupi dalje razvijati.”

Čini se da je pandemija izazvala interesovanje za videonadzor u oblaku. 53% ispitanika u Novairinom istraživanju krajnjih korisnika u Sjevernoj Americi u 2022. godini navelo je da je pandemija započela, ubrzala ili znatno ubrzala strategiju njihove organizacije vezanu za cloud, što se posebno odnosilo na videonadzor. Nadalje, 68,3% ispitanika smatra da će njihova organizacija u naredne dvije godine preći na upravljanje ili pohranjivanje više svojih videonadzornih podataka u oblak.

“Srednjoročna budućnost mnogih videonadzornih instalacija bit će uglavnom hibridni pristup u kojem se softver hostira izvan lokacije, odnosno u oblaku, ali je primarno videozapisi pohranjuju u objektu. Pohrana u oblaku će se vjerovatno sve više koristiti, ali će to često biti u sprezi s pohranom na lokaciji”, kaže Josh Woodhouse, glavni analitičar i osnivač Novaira Insightsa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *