Svijet Vijesti

Vrijednost tržišta gašenja požara 29,13 milijardi dolara do 2023.

U narednih pet godina tržište gašenja (suzbijanja) požara ostvarit će vrijednost od 22,97 milijardi dolara uz prosječan godišnji rast od 4,87 posto, podaci su istraživačke kompanije Marketsandmarkets.
Ključni pokretači rasta su tehnološki napredak i inovacije u građevinskoj industriji, primjena zakonskih regulativa i pravilnika te česta ugroženost ljudi i imovine od pojave požara.

Najveći tržišni udio u ovom sektoru do 2023. godine držat će FM200 reagens za zaštitu od požara. FM200 je čist, bezbojan, nije štetan po okoliš i siguran je za ljude. Požar primarno gasi apsorbovanjem toplote, pri čemu ne ostavlja talog, što ubrzava sam proces. FM200 se pohranjuje kao tekućina u cilindru pod pritiskom gasa nitrogena, što ga čini vrlo kompaktnim sistemom za gašenje požara. Njegova upotreba ne utječe na aluminij, mesing, čelik, lijevano željezo, olovo, nehrđajući čelik, bakar itd., kao i na gumene, plastične i elektroničke komponente. Zbog toga se koristi u telekomunikacijskim objektima, računarskim sobama, kontrolnim sobama, muzejima i umjetničkim galerijama, historijskim arhivima te farmaceutskim i medicinskim ustanovama.

Kada je riječ o industrijskim sektorima, predviđa se da će naftni, plinski i sektor rudarstva ostvariti najveći udio na tržištu. Upotreba sistema za suzbijanje požara preovladava u industriji nafte i plina. Stoga smanjenje ulaganja u toj industriji utječe na tržište gašenja požara. Međutim, različiti postojeći sistemi za otkrivanje i suzbijanje požara koji se koriste u industriji trebaju redovno održavanje, popravak i zamjenu dijelova zbog protokola uspostavljenih u industriji, što rezultira rastom tog tržišta. Uz to, naftne i plinske kompanije fokusiraju se na poboljšanje radne efikasnosti, a očekuje se da će kompanije sve više uspijevati u tome i raditi s manje resursa nakon što nadvladaju trenutnu situaciju s niskim cijenama nafte.

U 2017. godini najveći udio na tržištu u geografskom smislu držala je Azijsko-pacifička regija. Očekuje se da će rastuća urbanizacija u zemljama poput Kine, Indije, Indonezije i Nigerije dovesti do povećanja ulaganja u vitalnu infrastrukturu, što uključuje transport, tretman voda i otpadnih voda te energiju. To će potaknuti finansiranje infrastrukturnih projekata shodno potrebama potrošačkih sektora, što bi uključivalo proizvodnju i transport, koji olakšavaju proizvodnju i distribuciju sirovina za robu široke potrošnje. U Indiji i Japanu očekuje se trostruko povećanje ulaganja u transportni sektor, koji uključuje nadogradnju željeznice i avioprijevoza. Širenje proizvodne baze u azijskim zemljama također je dovelo do rasta tržišta za suzbijanje požara.

Prema istraživanju, najveći igrači na tržištu sistema za gašenje požara su, između ostalih: Johnson Controls, United Technologies, Robert Bosch, Siemens, Halma, Hochiki, Firefly, Minimax Viking i Honeywell.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *