Regija Vijesti

Pravilnik o upotrebi dronova u BiH pripremljen za usvajanje

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro će, u saradnji s nadležnim organima, usvojiti pravilnik o upotrebi zrakoplovnih sistema na daljinsko upravljanje. Pravilnik će korisnicima dronova dati tačne smjernice i propisane mjere letenja.
Kako ističu u Direkciji, pravilnik će uskoro biti objavljen.

“Radilo se na uspoređivanju s pravilnikom Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu, koji bi također uskoro trebao biti usvojen. Naš pravilnik je u tehničkoj izradi. Potrebno je da se završi njegovo lektorisanje i potom će se objaviti u službenom listu”, kazao je stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović.

Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje skoro tri godine, a dat će tačna uputstva i pravila korištenja bespilotnih letjelica.

“Bit će propisano kad, gdje, ko i u kojim uslovima može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH. Također će biti definisano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti na koji način, od onih najlakših do onih koji mogu dostizati velike visine. Svi faktori će biti definisani kroz pravilnik”, pojasnio nam je Lalović.

Direkcija neće utjecati na kupovinu dronova, ali će biti definisano ko može njima upravljati. Tako, naprimjer, najniže kategorije letjelica neće moći koristiti osobe ispod 16 godina. Korisnici dronova stoga će u budućnosti morati imati određeni nivo poznavanja zrakoplovnih propisa.

(Klix)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *