Svijet

Vrijednost tržišta pohrane za videonadzor prelazi deset milijardi dolara do 2025.

Prema procjenama Marketsandmarketsa, tržište pohrane za videonadzor rast će sa 7,5 milijardi u 2020. na 10,2 milijarde do 2025. godine, uz prosječnu stopu od 6,1 posto. Glavni faktori su sve veće usvajanje IP kamera i upotreba videonadzora za zaštitu javnih prostora.

Veće usvajanje VSS rješenja bilježi se u mnogim vertikalama, a pogotovo u transportu i logistici zbog velikih investicija u videonadzorne sisteme za nadzor saobraćaja te prevenciju i istragu saobraćajnih nesreća. Najveći udio na VSS tržištu do 2025. držat će segment nadzora gradova, odnosno saobraćaja, aerodroma, luka, stadiona i teatara. U industriji i dalje je velika potreba za nadzorom fabrika koje rade sa sirovim materijalima, hemikalijama i plemenitim metalima, a inače su ovakva rješenja u industrijskim pogonima korisna u sprečavanju krađa i nesreća na radu.

Azijsko-pacifička regija držat će najveći udio na svjetskom tržištu zbog povećanja investicija u pametne gradove, odnosno sisteme za nadzor i analizu javnih prostora u zemljama poput Indije i Kine. U projekte pametnih gradova s fokusom na nadzor saobraćaja i zaštitu građana u javnosti znatno ulažu i vlade Japana, Australije, Novog Zelanda i Singapura.

VSS tržište prilika je za mnoge proizvođače, a kao ključni u izvještaju su, između ostalih, spomenuti: Cisco, Hitachi, Dell, Honeywell, Avigilon, Bosch, Seagate, Quantum, Schneider, Fujitsu, BCDVideo, Nexsan, Idis, Qognify, Genetec, Axis.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *