Vatrodojava

Zaštita od požara u modernim skladištima

Promjenjiva priroda skladišnog sektora stvara nova i složena sigurnosna pitanja, posebno u vezi sa zaštitom od požara, ali odgovarajuća stručna pomoć može uveliko pomoći u rješavanju izazova
Piše: Siniša Pintarić, menadžer za razvoj poslovanja, Honeywell Fire & PA/VA rješenja – istočna Jadranska regija
E-mail: sinisa.pintaric@honeywell.com

Uloga skladišta se mijenja, a tu je transformaciju dodatno ubrzala pandemija. Oni više nisu samo skladišni prostori već visokoautomatizirani dio logističke i maloprodajne mreže. Moderno skladište je sofisticirano, kompjuterizirano i visokoefikasno, što ga čini težim za upravljanje iz perspektive zaštite od požara.

U otvorenim prostorima s velikim protokom zraka dim se brzo razrjeđuje, što tradicionalnim pasivnim detektorima često otežava da detektuju dim jer su postavljeni na stropu ili blizu njega. Osim toga, i sistemi mehaničkog grijanja, ventilacije i klimatizacije te prirodna ventilacija mogu preusmjeriti dim dalje od detektora, dok slojevi toplog zraka, često nastali zbog loše izolacije, mogu spriječiti da dim ikako dopre do detektora. Prema posljednjim podacima američkog Nacionalnog udruženja za zaštitu od požara, u 2018. godini zabilježeno je 27.000 požara u skladištima širom te zemlje. Jednako zabrinjavajući su i lažni alarmi – statistike britanske vlade ukazuju na to da su lažni alarmi činili najmanje četiri od deset incidenata kojima su prisustvovale engleske vatrogasno-spasilačke službe u 2019. godini. Oko dvije trećine (67%) tih lažnih alarma bilo je povezano s uređajem za detekciju požara, bilo zbog ljudske greške ili kvara.

Napredna protivpožarna tehnologija
Honeywellova rješenja, decenijama razvijana da služe potrebama objekata svih veličina, mogu poboljšati sigurnost primjenom progresivnih protivpožarnih rješenja i glasovnih alarma zajedno s namjenskim sigurnosnim tehnologijama. Da bi se ovo postiglo, potrebna je oprema koja zadovoljava specifične potrebe svake lokacije. Također je potrebno duboko razumijevanje izazova vezanih za ta mjesta. Naprimjer, ključna stvar prilikom odabira detektora dima je njihovo vrijeme aktiviranja, koje uglavnom ovisi o osjetljivosti; što je veća osjetljivost, manja je koncentracija dima potrebna za aktiviranje detektora. Osjetljivost detektora dima može znatno varirati od jedne tehnologije do druge, pa je određivanje sistema detekcije koji odgovara riziku od požara najvažniji.

Zato Honeywell preporučuje Dizajn na osnovu performansi, koji je prilagođen specifičnim zahtjevima skladišnih okruženja, a koristi se pri projektovanju sistema za detekciju i gašenje požara. Naprimjer, možda će se lokacija detektora ili udaljenost između tačaka uzorkovanja morati prilagoditi posebnim uslovima, a da bi objekat bio pravilno zaštićen, bit će možda potrebni i sistemi za kontrolu pristupa i videonadzor.

Razgovor sa stručnjacima
Upravitelji skladišta već imaju dovoljno toga o čemu moraju razmišljati i bez dodavanja nadogradnje sistema zaštite od požara na tu listu. Zato je Honeywell osmislio online događaj o tome šta treba uzeti u obzir pri implementaciji vatrodojave u skladištima. Seminar, koji je dio Honeywell Beyond programa, analizirat će načine kreiranja najboljeg mogućeg rješenja i prevazilaženja mogućih problema. Više detalja o seminaru bit će uskoro objavljeno.

Skenirajte QR kod za više informacija o rješenjima za zaštitu od požara te razglas i glasovni alarm u skladištima.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *