Svijet

Zaštita važnog podatkovnog centra u Omanu povjerena G4S-u

Sigurnost podataka za kompanije je kritična. Pravni i reputacijski rizici i šteta nanesena pojedincima kada podaci dođu u pogrešne ruke mogu biti ogromni. Zbog toga je kompanija koja upravlja podatkovnim centrima odabrala G4S da osmisli, instalira i održava sigurnosno rješenje za svoju novu lokaciju u Omanu.

G4S posluje u Omanu više od dvije decenije i poznato je ime u sektoru sigurnosti i zaštite. Njihovi su klijenti raznovrsni, od banaka i hotela do odbrambenih i energetskih kompanija. Godine 2019. neimenovana je kompanija čije su dionice na Nasdaq berzama, a koja radi s podatkovnim centrima, dodijelila posao G4S-u da projektuje, instalira i održava integrisano sigurnosno rješenje za svoju novu lokaciju koja se nalazi 65 km od glavnog grada Muskata.

Zadatak je bio uvesti videonadzor zgrada i perimetra, kao i kontrolu pristupa osoblja i posjetilaca te, najvažnije, da sve to bude dostupno na jednoj platformi koju će koristiti sigurnosno osoblje.

“Napravili smo najsavremenije sigurnosno rješenje uvođenjem više proizvoda pod jednu softversku platformu za nadzor i kontrolu. Ovo uključuje različite vrste kamera, kao što su termalne i infracrvene, kao i automatizaciju kapija i alarmne sisteme”, rekao je Sumit Arora, generalni direktor G4S-a u Omanu.

Vrhunska oprema nabavljena je iz cijelog svijeta, dok je Amag Technology, kompanija u vlasništvu Allied Universala, isporučila sisteme za kontrolu pristupa i upravljanje videozapisima – okosnicu integrisanog sigurnosnog rješenja.

Podatkovni centar sada koriste neki od najprepoznatljivijih tehnoloških brendova na svijetu. G4S nastavlja provoditi periodične servisne provjere i pruža 24-satnu podršku kako bi se smanjilo vrijeme zastoja u slučaju bilo kakvog kvara na sistemu.

“Naše učešće u projektu počelo je kada gradnja podatkovnog centra još nije bila ni počela, tako da smo bili uključeni od samog početka. Koordinacija i upravljanje projektima su ključni kada radite na nečemu poput ovoga, jer uključuje više timova i opreme, ali zaista uživamo u tome”, zaključio je Arora.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *