Svijet

Zabrinutost zbog odredbi o razmjeni podataka u predloženom Evropskom zakonu o podacima

Nakon inicijativa Evropske komisije u vezi sa zakonodavstvom koje promoviše ekonomiju podataka, Euralarm je izrazio zabrinutost zbog posebnih odredbi u predloženom Zakonu o podacima koje mogu izazvati sigurnosne rizike.

Posebno je upitno poglavlje II, kojim je razmjena podataka sa trećim stranama obavezna.

Euralarmov stav je sljedeći:

“Podaci koji se odnose na sigurnosne aktivnosti povezani su sa kritičnim i vrlo osjetljivim operacijama i procedurama. Uz pristup ovim podacima, bilo bi moguće steći veoma dubok uvid u instalacije i performanse sistema ili usluge. To bi rezultiralo vrlo visokim rizikom od narušavanja sigurnosti, uključujući narušavanje cyber sigurnosti, kako za datu instalaciju korisnika tako i za cijeli sigurnosni sistem.

Nadalje, kritičnost podataka koje generišu sigurnosni sistemi (kao što je videonadzor) već je prepoznata u nacionalnim zakonima koji regulišu privatnu zaštitu i instaliranje sistema videonadzora. Ovi zakoni ograničavaju pravo na dijeljenje informacija koje se odnose na ili koje generišu ovi sistemi. Odredbe o razmjeni podataka Nacrta Zakona o podacima stoga su u suprotnosti s nacionalnim zakonima.

Konačno, pristup čistim operativnim podacima/metapodacima ne pruža nikakvu korist krajnjem korisniku niti olakšava promjenu ponuđača. Stoga, nema koristi od dopuštanja/nametanja bilo kakvih zahtjeva u pogledu načina na koji se podacima mora pristupiti ili njima upravljati.”

U nedavno objavljenom Službenom stajalištu Euralarm predlaže nekoliko amandmana, kao i novi član Nacrta Uredbe kako bi se podaci koji se odnose na sigurnost izuzeli od obaveze dijeljenja. Direktiva o uslugama 2006/123/EC isključuje privatne sigurnosne usluge iz svog djelokruga putem člana 2(2)(k). Euralarm stoga vjeruje da bi slično izuzeće u Zakonu o podacima trebalo biti izvodljivo.

Primjerak Službenog stajališta može se preuzeti s web-stranice Euralarma.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *