Kontrola pristupa

Za bolju energetsku efikasnost u zgradama, pravilno zatvorena vrata su važnija nego ikada

Pravilno zatvorena vrata pružaju udobnost i zaštitu svakome ko koristi prostor iza njih. Međutim, zatvaranje vrata može imati širi utjecaj i na ukupne performanse same zgrade. Kvalitetno zatvorena vrata utječu na sigurnost korisnika i na utrošak energije u zgradi.

Energija je u centru pažnje javnosti više nego ikada ranije, što pokazuju i posljednje mjere uvedene širom Evrope. Prema zakonu, španski uredi, prodavnice i ugostiteljski prostori smiju da griju ili hlade prostorije na temperaturama između 19°C i 23°C1. U Francuskoj, klimatizirane prodavnice mogu biti kažnjene kaznom i do 750 evra ako ostave otvorena vrata2.

U stvari, napori na poboljšanju energetske efikasnosti u komercijalnom sektoru traju već duže vrijeme. U 2017. Harvard Business Review je nazvao energetsku efikasnost jednom od „ključnih poluga poslovnog uspjeha“ 3. U javnom sektoru, privatnoj industriji, uredima, školama, univerzitetima i medicinskim centrima tražena su rješenja koja podstiču održivost i uštede.

Zgrade troše oko 60% svjetske električne energije4. Jednostavan i efikasan način da se potrošnja i gubitak energije smanje uz paralelnu uštedu jeste da se osigura da vrata uvijek i svuda budu kvalitetno zatvorena.

Brojne prednosti kvalitetno zatvorenih vrata

 Prednosti kvalitetno zatvorenih vrata za uštedu energije su jasne. Ovaj utjecaj je teže kvantificirati, ali većina naučnih studija navodi da je on značajan.

U 2010. godini, Univerzitet Cambridge je dao procjenu da bi adekvatno zatvorena vrata mogla smanjiti potrošnju energije u radnjama i do 50%5. Jedan inženjerski časopis mjerio je infiltraciju zraka kroz otvor koji je 21 puta veći od onog kod zatvorenih vrata6.

Unutar zgrade, zatvorena vrata pomažu u održavanju ključnih temperaturnih razlika – između operacione sale i čekaonica, na primjer, ili serverskih prostorija i uredskih prostora. Zatvaranje vrata smanjuje potrošnju energije potrebne za grijanje i hlađenje ovih zasebnih prostora.

Potpuno zatvorena unutrašnja vrata također smanjuju pritisak odnosno neželjeni protok zraka u prizemlju koji je uzrokovan podizanjem toplog zraka unutar zgrade. Zatvorena vrata pomažu u izolaciji unutrašnjosti zgrade od vanjskih vremenskih utjecaja.

„Nažalost, oslanjanje na to da će korisnici zgrada uvijek kvalitetno zatvoriti vrata za sobom ne može biti realna strategija“, kaže Andreas Gmelin, direktor za upravljanje proizvodima i poslovni razvoj zatvarača vrata u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA.

“Zatvorena vrata pomažu u smanjenju rasipanja energije. Tako se podiže i kvalitet unutrašnjeg zraka i sigurnosti zgrade, kao i smanjuje zagađenje bukom. Pristupačan, pouzdan, robustan zatvarač vrata garant je da će vrata uvijek ostati zatvorena.”

Potpuno zatvaranje uz ASSA ABLOY Cam-Motion tehnologiju

 Zatvarači vrata sa ASSA ABLOY Cam-Motion tehnologijom pouzdano zatvaraju sva vrata kroz koja se prolazi. Budući da instalater može pojedinačno podesiti odvojene brzine zasuna i zatvaranja, otvaranje je ugodno čak i kada je potrebna veća snaga zatvaranja.

Sila otvaranja mora biti niska radi pristupačnosti, usklađenosti i praktičnosti. Lako otvaranje pomaže zgradama da ne pretvore vrata u fizičke prepreke.  Ipak, sila zatvaranja treba da bude dovoljno velika da osigura pouzdano zatvaranje u svim uslovima. Kod ASSA ABLOY Cam-Motion zatvarača vrata, nezavisni ventili omogućavaju ovu funkciju.

Osim toga, ovi ventili imaju metalne glave i termootporni su. Kada se brzine zatvaranja vrata podese, one ostaju podešene sve dok se namjerno ne promijene, čak i pri ekstremnim temperaturama.

Za lakše korištenje, ASSA ABLOY Cam-Motion zatvarači vrata nude i opciono usporeno zatvaranje, što korisniku daje dodatno vrijeme da prođe kroz vrata. Funkcija povratne provjere već standardno usporava završni segment zatvaranja vrata kako bi se zaštitio okvir vrata i spriječili udarci u zidove.

„Zatvaranje vrata je više od praktičnosti i zaštite od požara“, dodaje Andreas Gmelin. „Pravi uređaj za vrata poboljšava energetsku efikasnost i može smanjiti vaše troškove grijanja i hlađenja.”

Saznajte više o zatvaračima vrata s Cam-Motion tehnologijom kompanije ASSA ABLOY na https://www.assaabloy.com/group/emeia/solutions/topics/door-closers/technologies/cam-motion

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *