Svijet Vijesti

14 kompanija drži 57 posto tržišnog udjela

Memoori je identifikovao 14 kompanija (u grupi “A” sa zaradom od preko milijarde dolara), koje su u 2018. godini ostvarile ukupnu zaradu od oko 17,95 milijardi dolara. Uključivanje Hikvisiona i Dahue te od ove godine i Axis Communicationsa pružilo je novi poticaj za ovu grupu kompanija, a spajanje Thalesa i Gemalta stvorilo je novu megakompaniju za biometrijsko upravljanje identitetima i kontrolu pristupa. Krajnji efekat svega ovoga je to da je ova grupa znatno povećala svoj doprinos tržištu te prosječna zarada od prodaje sada iznosi 1,282 miliona dolara, tako da grupa ima udio na tržištu sigurnosti od 57 posto.

Memoori je u posljenjem izvještaju usporedio rezultate sa 16 različitih vertikalnih tržišta u 2006. s podacima iz 2018. godine, što je pokazalo da je u proteklih deset godina došlo do značajnih promjena na tržištu. Sektor transporta je skoro udvostručio svoj udio i sada je sa svojih 16 posto udjela najveća vertikala. Brojne nove poslovne prilike su se otvorile za kompanije, posebno u oblasti videonadzora, za što su razlozi terorističke prijetnje i potreba za poboljšavanjem sigurnosti i zaštite u saobraćaju. Maloprodaja je drugi najveći sektor, s udjelom od 11,5 posto. Ova vertikala je pokazala na koji način konvergencija s industrijalizacijom može povećati zaradu.

VSaaS (videonadzor kao servis) je najzad probio barijeru od milijardu dolara te se sada predviđa da će do kraja ove godine dostići zaradu od 1,2 milijarde dolara. Veliki rast tokom proteklih 12 mjeseci je potaknuo rast prodaje hardvera za najmanje 50 posto te većina predviđanja podrazumijeva da će potražnja do 2023. rasti objedinjenom godišnjom stopom od 20 posto. Više je razloga za to. Prvi je taj da su pružaoci usluga uložili više truda i novca u omogućavanje VSaaS-a i ACaaS-a (kontrole pristupa kao servisa), pri čemu je tehnologija prevazišla mnoga ograničenja i smanjila troškove. A drugi je da su uspješni u uvjeravanju sistem-integratora da usvoje cloud servise, što je također dodatno potaknulo tržišni rast.

Kontrola pristupa je i dalje mnogo manje tržište od videonadzora i za sada je mnogo manje kompetitivno, ali konsolidacija kreira konkurentnije okruženje, što donosi napredak i usvajanje novih tehnologija koje će omogućiti efikasnije proizvode neophodne za nastavak poticanja potražnje. Ako proizvođači i dalje nastave preferirati zatvorenost i vlasničku tehnologiju, to neće donijeti ništa dobro za tržišni rast, budući da vlasnički zaštićeni sistemi znače ograničenje opcija za kupce i manje mogućnosti integracije i prilagođavanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *