Svijet Vijesti

Vrijednost sigurnosnih proizvoda 31,55 mlrd. dolara

Prema najnovijem Memoorijevom istraživanju za 2018. godinu, ukupna prošlogodišnja vrijednost proizvoda u svjetskoj industriji sigurnosti po fabričkim cijenama iznosila je 31,55 milijardi dolara, uz rast od 8 posto u odnosu na 2017. To predstavlja povećanje od oko jedan posto u odnosu na objedinjenu godišnju stopu rasta od 6,87 posto tokom posljednje četiri godine. Memoori predviđa da će tržište do 2023. dostići vrijednost od 51,38 milijardi dolara.

U okviru toga, svjetsko tržište videonadzornih proizvoda bi do 2023. trebalo rasti objedinjenom godišnjom stopom od 13,43 posto. Razlog za ovo je potražnja za AI videoanalitikom, koja bi postepeno trebala biti usvajana tokom narednih pet godina, što tržištu videonadzora može dodati 2,3 milijarde dolara vrijednosti. Vještačka inteligencija će tokom narednih deset godina biti glavni faktor napretka na tržištu videonadzora, pozitivno utičući na rast većine proizvoda u ovoj industriji.

Razvijena tržišta Sjeverne Amerike i Evrope gube globalni tržišni udio zbog Azije, a posebno Kine. Očekuje se da će se to nastaviti barem do kraja ove decenije, što je loša vijest za proizvođače videonadzornih proizvoda sa Zapada, budući da ne uspijevaju uspostaviti solidnu poslovnu bazu i preuzeti značajan udio u toj zemlji. Istovremeno, dva kineska proizvođača imaju ukupnu prodaju od više od pet milijardi dolara te sada imaju fleksibilnost da smanje cijene na nivo protiv kojeg se većina zapadnih proizvođača ne može boriti.

Četiri su regiona u svijetu koja čine više od 80 posto svjetskog tržišta sigurnosti. Memoori procjenjuje da od toga na Kinu otpada oko 31 posto, odnosno da je sada najveće pojedinačno tržište za sigurnosne proizvode, budući da se u proteklih sedam godina njen udio povećao za gotovo 50 posto. U tome je veliku ulogu igrala videonadzorna oprema. Kinesko tržište je brzo raslo zbog velikog rasta broja građevinskih i projekata pametnih gradova u javnom sektoru.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *