Svijet

Anixter ipak prodat Wescu za 4,5 milijardi dolara

Anixter je potvrdio prodaju kompaniji Wesco, čime će nastati veleprodajni distributer električne i komunikacijske opreme koji godišnje ostvaruje 17 milijardi dolara prihoda.

Dogovor su odobrili upravni odbori obiju kompanija. Transakciju trebaju odobriti dioničari te regulatorna tijela Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i pojedini nadležni sudovi u drugim zemljama. Završetak procesa očekuje se u trećem kvartalu 2020.

Ovime se zaključuje nadmetanje kompanija Wesco i Clayton, Dubilier & Rice. Prvobitni dogovor iz oktobra o prodaji privatnom dioničkom društvu za 81 dolar u gotovini po dionici otpao je nakon što se CD&R odrekao svojih ugovornih prava.

Pod novim ugovorom Wesco će platiti 100 dolara u protuvrijednosti za svaku Anixterovu dionicu: 70 dolara u gotovini, 0.2397 Wescovih redovnih dionica te preferecijalne dionice procijenjene na 15,89 dolara za svaku Anixterovu dionicu.

„Spajanjem Wesca i Anixtera bit će formirana vrhunska kompanija za distribuciju električne i komunikacijske opreme i prateće usluge. S većim opsegom i mogućnostima bit ćemo u idealnom položaju za digitaliziramo poslovanje, proširimo naš opsežni portfolio usluga i proizvoda te isporučimo rješenja kupcima kad god i gdje god im je potrebno širom svijeta”, kaže John Engel, predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor Wesca.

Nakon zaključenja prodaje Wescovi dioničari će posjedovati 84 posto zajedničke kompanije, a Anixterovi 16 posto. Anixterov direktor Bill Galvin kazao je da će ovo spajanje zajedničkoj kompaniji pomoći da dalje raste na osnovu komplemetarnih sposobnosti i razvije nove usluge za kupce i partnere.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *