Magazin

a&s Adria br. 173

Otpornost na izazove

Već ste navikli da kalendarsku godinu zatvaramo globalnim istraživanjem tržišta sigurnosne industrije – Security 50. No, ovogodišnje izdanje analize pedeset najvećih kompanija posebno je zanimljivo budući da oslikava stanje industrije u jeku izbijanja najveće ikad zabilježene pandemije, koja već godinu i po utječe na cijeli svijet.

Rezultati su prilično očekivani, mada i pomalo iznenađujući. Raduje i ohrabruje činjenica da je ukupan prihod pedeset najvećih kompanija za 2020. bio 25,12 milijardi dolara, što predstavlja rast tržišta u odnosu na 2019. Ipak, više od polovine kompanija, tačnije njih 28, prijavilo je pad prihoda u prošloj godini. Do sada se u Security 50 istraživanju nije dogodilo da više kompanija prijavi pad prihoda nego rast. No, s obzirom na posljedice koje je pandemija ostavila na društvo, gdje su budžeti bili ograničeni, potrošnja smanjena, a projekti odgođeni, to je očekivano. Najuspješnije kompanije na osnovu prihoda i dalje su Hikvision Digital Technology, Dahua Technology, ASSA ABLOY, Axis Communications i Uniview Technologies (Bosch i Honeywell ove godine nisu obuhvaćeni istraživanjem), dok se među najboljima prvi put našla i Motorola Solutions, koja je ostvarila ogroman rast prihoda od 30,75 posto, po čemu je rekorder u 2020. godini. Očekivana je i ponovna dominacija kineskih proizvođača, čiji zajednički prihod za 2020. čini 62% ukupnih prihoda pedeset najvećih svjetskih kompanija.

Nažalost, za razliku od prošle godine, ovaj put na Security 50 listi nema firmi s ovih prostora, što ipak ne znači da je tržište Jadranske regije doživjelo pad ili stagnaciju. Potvrda toga jeste analiza kolega iz Hrvatskog ceha zaštitara, koji su još jednom predstavili opširan izvještaj o stanju fizičke i tehničke zaštite u Hrvatskoj u protekle dvije godine. Zbog iznimne važnosti tematike taj vam tekst toplo preporučujemo, a reći ćemo za kraj samo da je sektor privatne zaštite u toj zemlji uprkos turbulentnoj 2020. godini ipak pokazao stabilnost, što nas sve zajedno raduje.

Related Posts

https://www.asadria.com/as-adria-br-157/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *