Sajmovi Svijet

a&s Adria na Light + Buildingu 2024

Od starih zgrada kojima je potrebna modernizacija do energijski intenzivnih poslovnih objekata, u građevinskom sektoru je potrebno dosta toga uraditi na putu ka većoj klimatskoj neutralnosti. U Njemačkoj na ovu industriju otpada oko 30 posto emisija CO2. Međutim, građevinski sektor već dugi niz godina nije uspio postići ciljeve smanjenja CO2 koje je postavila njemačka vlada.

Oko 2.200 izlagača predstavit će svoje inovativne tehnologije na sajmu Light + Building u Frankfurtu na Majni od 3. do 8. marta 2024.

U centru pažnje na vodećem svjetskom sajmu rasvjete i tehnologije građevinskih usluga naći će se rješenja za veću održivost. Izlagači predstavljaju moderan dizajn rasvjete, tehnologiju pametnih zgrada i usluga, tehnologije za efikasno upravljanje energijom i povezivanje fotonaponskih instalacija, punjače za električna vozila i infrastrukturu. Ove inovacije imaju potencijal da uštede milione tona CO2 do 2030.

Light + Building je međunarodna platforma za elektroindustriju i dizajnere rasvjete i privlači kompanije iz cijelog svijeta u Frankfurt na Majni. Međunarodni izlagači čine 77 posto učesnika. Nakon Njemačke većina ih dolazi iz Italije, Kine, Turske, Španije, Poljske, Austrije, Holandije, Velike Britanije, Francuske i Grčke.

“Fascinantno je vidjeti koliko inovacija za naše domove i zgrade dolazi na tržište. Svako može proširiti svoje znanje tokom diskusija na Light + Buildingu. Na kraju krajeva, ako se želimo preorijentisati ka većoj održivosti u građevinskom sektoru, sve mora biti usklađeno i efikasno funkcionisati”, kaže Wolfgang Marzin, predsjednik i glavni izvršni direktor Messe Frankfurta.

Uz motiv elektrifikacije, Light + Building je pokazatelj kako inteligentno upravljanje energijom u zgradama povezuje i optimizira elektrane i potrošnju u domaćinstvu. To ima potencijal da ponudi uštedu energije i do 30 posto. Obnovljiva energija proizvedena u samoj zgradi smanjuje ugljični otisak. Povećanje e-mobilnosti također smanjuje emisije CO2. Tako raste potražnja za punjačima u domaćinstvima, stambenim zgradama, tržnim centrima, kancelarijama itd. U tom kontekstu, infrastrukturna rješenja za električno punjenje će, uz prateće diskusije, biti predstavljena na Light + Buildingu 2024.

Građevinski sektor nije ostvario ciljeve klimatske zaštite

Pametne građevinske tehnologije mogu pomoći da se znatno smanji ukupna potrošnja energije. Tehnologija pametnih građevinskih usluga može doprinijeti dodatnom smanjenju potrošnje energije. U saradnji sa svojim partnerima, Udruženjem njemačke elektro i digitalne industrije (ZVEI) i Savezom instalatera električne i informacijske tehnologije (ZVEH), Messe Frankfurt je predstavio agendu za sektore rasvjete i građevinske tehnologije sa tri glavne teme: “Povezivanje”, “Održivost” i “Posao + život”. Ovo su sadržajne smjernice za prateće događaje tokom događaja i uključuju predavanja, obilaske i ceremonije dodjele nagrada koje će se održati u rasvjetnom segmentu dvorane Design Plaza u hali 3.1 (štand B50). Dvorana Building Plaza, odnosno hala 9.0 (štand D60), bit će posvećena temi tehnologije građevinskih usluga.

Tehnološki forum će biti mjesto susreta za razmjenu ideja i informacija između izlagača i posjetitelja, kao i predavanja i panel diskusija s fokusom na elektrifikaciju i digitalizaciju građevinskom sektoru. ZVEH će predstaviti i E-House u hali 11.0 (štand C07/D07), uz fokus na održivo snabdijevanje energijom i pametno zdravstvo.

Osim predavanja i diskusija, nekoliko jednodnevnih i višednevnih događaja učesnicima će ponuditi uvid u specifične tematske oblasti. Tu je, naprimjer, Konferencija o energetskoj tranziciji u zgradama koja se održava 6. i 7. marta 2024.

Više informacija o programu sajma Light + Building dostupno je u kalendaru događaja na www.light-building.com/events

Naš medij a&s Adria također je učesnik na sajmu Light + Building i pozivamo sve zainteresovane da stupe u kontakt s našim predstavnicima putem emaila redakcija@asadria.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *