Vatrodojava

Bosch: Nova generacija Avenar vatrodojavnih centrala

Avenar 2000 i 8000 centrale predstavljaju novu inovativnu platformu vatrodojavnih panela koji nude neusporedivu mogućnost povezivanja i skalabilnosti od malih do velikih instalacija. Korisnici sada u potpunosti mogu kontrolirati sigurnosnu opremu, kao što su glasovni alarmi, kontroleri na vratima i dr., direktno na zaslonu panela putem eMatrixa
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Bosch Building Technologies predstavio je Avenar, novu generaciju vatrodojavnih centrala koja će biti prekretnica u poboljšanju protupožarne sigurnosti zgrada. Nova serija panela podržava transformaciju tehnologija koju pokreće internet stvari (IoT). Potpuno kompatibilne s trenutnim komponentama vatrodojavnih sustava, nove centrale serije Avenar 2000 i 8000 odlikuju znatna poboljšanja u pogledu skalabilnosti, integracije i procesne snage te pružaju novu razinu sigurnosti, kontrole i učinkovitosti za menadžere sigurnosti i upravitelje zgrada. “Koristimo lidersku poziciju u vatrodojavnim sustavima, koji su s povjerenjem ugrađeni u nizu aplikacija širom svijeta, kako bi pozicionirali Avenar kao veliki korak u budućnost povezanih i pametnih tehnologija gradnje”, rekao je Kristof Vandenberghe, voditelj proizvodnje vatrodojavnih i evakuacijskih sustava u Bosch Building Technologiesu.

Inteligentna distribucija
Na temelju opsežnih povratnih informacija kupaca, posljednja generacija vatrodojavnih centrala nesumnjivo nastavlja Boschevo naslijeđe inovacija u sustavima zaštite od požara. Novi Avenar 2000 panel zamjenjuje Boschevu centralu serije 1200 kao ključno rješenje za manje projekte. Podržava do četiri petlje umjesto dosadašnje dvije, proširujući tako zahtjeve malih i srednjih projekata s do 512 detektora i pozivnih mjesta. Avenar 2000 centrale mogu se povezati u mrežu panela omogućujući kupcima inteligentnu distribuciju vatrodojavnih sustava u zgradi uz uštedu troškova za kablove. Nadalje, nova centrala pojednostavljuje proces planiranja i nabave za integratore sustava, jer dolazi kao cjelovit komplet vatrodojavnih alarma, koji je uz to i proširiv na modularan način.

Za instalacije većih razmjera Avenar 8000 centrala, nasljednik modularne vatrodojavne centrale serije 5000, omogućuje do 32 petlje i ukupno 4.096 detektora i pozivnih mjesta po panelu. Obje centrale podržavaju trenutnu generaciju detektora požara zasnovanih na vezama lokalne sigurnosne mreže (LSNi), kao i pozivne stanice i ostale kritične komponente sustava. Novi paneli mogu se instalirati zajedno s postojećim mrežnim arhitekturama, a mogućnost izgradnje jedne zajedničke mreže oko Avenar 2000 i 8000 panela, kao i tipkovnice Avenar 8000 i modularne vatrodojavne centrale serije 5000, povećava učinkovitost mreže. Također svodi troškove za proširenja i nadogradnje na minimum.

Modularni sustav za skalabilnost i povezivanje
Oba panela podržavaju Ethernet arhitekturu s brzim 100 Mbit povezivanjem. Dostupna su četiri vanjska Ethernet priključka za povezivanje Boschevih vatrodojavnih panela i sustava glasovnog alarma na mreži, te povezivanje sa sustavima upravljanja zgradama ili drugim sigurnosnim sustavima, a omogućuju i daljinske usluge upravljanja i održavanja temeljene na cloudu.

GUI izravno na vatrodojavnoj centrali
Kao tehnička inovacija, grafičko korisničko sučelje eMatrix (GUI) nudi potpunu kontrolu putem 7-inčnog zaslona. Intuitivno sučelje pruža jasan pregled stanja priključene opreme za zaštitu od požara i zona evakuacije. eMatrix također kontrolira glasovni alarm, kontrolu vrata, kao i HVAC (grijanje, ventilacija i klimatizacija). Omogućuje sigurnosnim menadžerima da optimiziraju zaštitu prateći automatski aktivirane evakuacije i nudi mogućnost ručne intervencije kada je potrebno.

Integracija glasovnog alarma s Bosch Smart Safety Linkom
Avenar vatrodojavni paneli integriraju se s Boschevim rješenjima za glasovni alarm. Ta integracija podržava naprednu funkcionalnost poput vođene evakuacije po zonama objekta, omogućavajući operaterima visoku razinu situacijske inteligencije i optimizirano vrijeme odziva. Uz to, rješenje znatno smanjuje vrijeme i troškove instalacije minimizirajući korištenje kablova. “Snaga i povezivanje novih centrala daju temelj sljedećoj generaciji pametnih rješenja za izgradnju i IoT. Uzbudljivo je misliti da će nove funkcionalnosti biti dostupne jednostavnim ažuriranjem firmvera. Mi inoviramo budućnost zaštite od požara”, rekao je Kristof Vandenberghe iz Bosch Building Technologiesa. Novi Avenar paneli dostupni su na svim tržištima s EN-54 europskim standardom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *