Regija

Bosch razvio brzi test za COVID-19 i još devet sličnih bolesti

Podružnica njemačke kompanije Robert Bosch GmbH, Bosch Healthcare Solutions, u saradnji sa sjevernoameričkom kompanijom za medicinsku tehnologiju Randox Laboratories, razvila je jedan od najbržih molekularnih testova za koronavirus SARS-CoV-2. Test služi za brzu dijagnostiku virusa, odnosno bolesti COVID-19 kod pacijenata i trebao bi značajno ubrzati proces testiranja pacijenata u bolnicama, klinikama i laboratorijima.

Test se izvodi na već postojećim Boschevim uređajima Vivalytic. Razvijen je u samo šest sedmica i u stanju je otkriti prisutnost koronavirusa kod pacijenata u samo dva i po sata. Pri tome se testiranje provodi u samoj klinici, bez potrebe za prijevozom uzoraka do centralnog mjesta testiranja. Jednim analizatorom za 24 sata može se obaviti do deset ispitivanja. Uzorak se uzima iz pacijentovog nosa ili grla pomoću brisa.

Molekularni test koji se provodi ovim uređajem ne ispituje samo prisustvo novog koronavirusa SARS-CoV-2 već i devet drugih respiratornih bolesti sličnih simptoma, uključujući gripu (influenza A i B). Time se ljekarima omogućava lakše postavljanje diferencijalne dijagnoze i štedi se vrijeme koje bi se utrošilo na obavljanje drugih testova kod pacijenata koji nemaju COVID-19.

U laboratorijskim ispitivanjima ovaj sistem pokazao je tačnost detekcije virusa SARS-CoV-2 od 95%, a uređaj je u potpunosti usklađen sa standardima kvaliteta koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *