Svijet

Bosch Security Systems i Sony prekidaju partnerstvo

Bosch Security Systems prestat će distribuirati sve osim jedne Sonyjeve sigurnosne kamere do kraja godine, što će označiti prekid četverogodišnje saradnje u prodaji.

Dvije su kompanije bile potpisale ugovor o poslovnom partnerstvu, na osnovu kojeg je od 2017. Boschev marketinški i prodajni odjel opsluživao Sonyjeve kupce na svim tržištima osim Japana.

Prekid partnerstva bio je izvjestan čak i 2016. godine, kada je razmatrana mogućnost saradnje.

“Mnogi su tada nagađali da je Sonyju to bio način da postepeno napusti prodaju i proizvodnju nadzornih kamera kako bi se fokusirao na senzore za obradu slike i module za kamere. Postepen izlazak omogućio im je da i dalje pružaju podršku korisnicima njihovih nadzornih kamera. Nagli izlaz mogao bi štetan za Sonyjevu reputaciju”, objašnjava Jon Cropley, viši analitičar za videonadzor u Omdiji.

Cjenovna nekonkurentnost vjerovatni je razlog zašto je Sony odlučio napustiti proizvodnju i prodaju videonadzornih kamera. Prosječna cijena mrežnih videonadzornih kamera 2010. godina bila je 500 dolara, a tada je Sonyjev udio na globalnom tržištu iznosio više od 7 posto. U godinama nakon toga snažno je počela jačati konkurencija iz Kine, koja je snizila cijene na tržištu, tako da je prosječna cijena globalno pala na ispod 120 dolara, a Sonyjev udio postao manji od 2 posto.

IPVM je izvijestio da će Sony i dalje zadržati značajan posao sa senzorima za obradu slike i modulima kamere. Njegove komponente redovno se koriste u vrhunskim nadzornim proizvodima, čak i u onima koje proizvode njegovi rivali Axis, Hikvision i Bosch. Sonyjevi senzori koriste se u raznim IoT uređajima, kao što su pametni telefoni.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *