Cyber sigurnost Najave II

RFID simulacije za brži, pametniji i ekonomičniji IoT

RFID simulacije za brži, pametniji i ekonomičniji IoT Organizacije implementiraju projekte iz oblasti interneta stvari (IoT) iz više razloga: kvalitetnijeg povrata ulaganja (ROI), praćenja trendova digitalne transformacije, inovacija za stjecanje konkurentske prednosti i dr. Međutim, realizacija složenih primjena koje uključuju više servera i senzora u oblaku nosi posebne izazove
Pišu: Alvaro Everlet Fernandez i C. J. Reddy
E-mail: redakcija@asadria.com

Nedavna studija pokazala je da se spomenuti izazovi tiču sigurnosti, prikupljanja pouzdanih podataka u stvarnom vremenu, integracije hardvera, troškova i osiguravanja kvalitetnog povrata ulaganja. Tehnologija radiofrekventne identifikacije (RFID) obično se koristi u proizvodnji i logistici lanaca opskrbe, i to za praćenje proizvoda, pošiljki i imovine. U kombinaciji s IoT aplikacijama RFID može riješiti ove izazove u mnogim slučajevima. Naprimjer, on omogućava prikupljanje podataka u stvarnom vremenu i tako nudi efikasniji i ekonomičniji metod praćenja imovine zahvaljujući vezi s internetom. RFID sistemi mogu poboljšati pouzdanost, tačnost i sljedivost kod sistema praćenja robe. U kombinaciji s internetom stvari, oni mogu pomoći organizacijama da poboljšaju održivost i potencijal IoT projekata. Iako se sam RFID može činiti jednostavnim rješenjem za izazove primjene interneta stvari u poslovnom svijetu, i dalje postoje troškovi i problemi u vezi s prototipiranjem i testiranjem ovih projekata. Zato su simulacije ključni segment uvođenja RFID tehnologije u projektima interneta stvari.

RFID i simulacije
Primjena simulacija tokom procesa pripreme za primjenu RFID tehnologije može znatno unaprijediti IoT projekte. Pomoću elektromagnetnih simulacija može se provjeriti optimizacija postavljanja RFID čitača i antena s tagom. Kompanije na taj način mogu iskoristiti sve prednosti interneta stvari uz efikasniju i jeftiniju implementaciju.

Brže
U svijetu interneta stvari ključni su brzina i efikasnost. Ovo ne važi samo za krajnje korisnike već i za kompanije koje razvijaju ove projekte. Jednom kada se oni počnu provoditi, potreban im je sistem koji može brzo obraditi ogromne količine podataka u okviru održivog poslovnog modela. RFID tehnologija ovdje nudi rezultate u više segmenata. Dok bi alternativne metode poput primjene bar-koda zahtijevale optičko vidno polje, RFID može očitati više tagova istovremeno za brzo i tačno bilježenje podataka u stvarnom vremenu. Ako tome dodate i simulaciju, idete i korak naprijed, što povećava efikasnost usljed prolaska kroz veći broj scenarija prije samog početka proizvodnje. Na taj način se ubrzava razvoj i skraćuje vrijeme koje se obično troši na prototipiranje. Uz simulaciju, metod pokušaja i pogreške svodi se na minimum i projekat se u konačnici pojednostavljuje i prije početka njegove provedbe.

Uzmimo za primjer slučaj velikog proizvođača guma koji koristi RFID za praćenje životnog ciklusa tzv. pametnih guma. Budući da se gume intenzivno habaju, RFID tagovi se ne mogu postavljati na vanjsku stranu guma, a elektromagnetne simulacije pomoći će proizvođaču u kreiranju platforme za testiranje različitih scenarija primjene guma, uz podršku napredne analitike. Inžinjeri sada mogu procijeniti vijek trajanja guma i utvrditi raspored predviđenog održavanja.

Pametnije
RFID tag je u osnovi bežični uređaj koji se može postaviti na bilo koji objekt kako bi njegova primjena postala “pametnija”. Kao dio umreženog ekosistema, RFID čitači mogu locirati objekt radi ažuriranja i obavljanja relevantnih radnji, poput otvaranja kapija ili praćenja lokacija. Tipičan slučaj korištenja RFID sistema podrazumijeva da se antene podese za generisanje radiofrekvencijskog polja oko određenih ciljeva, pri čemu RFID čitač prati podatke kada se tag pomiče na različita mjesta. Čitač je povezan s internetom radi dopunjavanja i obogaćivanja dostupnih podataka s praćenih objekata na osnovu njihove jedinstvene identifikacijske oznake i tako omogućava donošenje kvalitetnijih odluka. Dodavanjem simulacije projekat postaje još pametniji. Kada planirate IoT projekat u kombinaciji s RFID-om ili nekom drugom IoT tehnologijom, postoje brojne pojedinosti koje treba uzeti u obzir. Pronalaženje pravog rješenja za svaki od faktora zahtijeva vrijeme, novac i, u mnogim slučajevima, mnogo pokušaja i pogrešaka. Korištenje tehnologije digitalnih blizanaca kao segmenta procesa simulacije omogućava inžinjerima da prođu kroz beskonačni broj scenarija i prije nego što proizvodnja otpočne. Time se eliminiše potreba za skupim procesom testiranja više prototipa dok se ne optimiziraju performanse. Postavljanje RFID taga na pogrešnu lokaciju moglo je prouzrokovati probleme sa smetnjama koje bi utjecale na performanse i tačnost. Zahvaljujući procesu simulacije, uključujući testiranje i prediktivnu analitiku, inžinjeri su mogli brzo testirati sve relevantne scenarije prije nego što su započeli s proizvodnjom. Tako je brzo utvrđen najbolji položaj za antenu i tagove za precizno bilježenje podataka.

Ekonomično
Iako su kvalitet i efikasnost ključni dijelove slagalice, u konačnici se sve svodi na ukupne troškove vlasništva (TCO). U kombinaciji s ispravnim vidom primjene, postavljanje pasivnih RFID tagova poput IoT senzora može biti isplativo i primjenjivo kod minimiziranja tekućih troškova održavanja i komunikacija. Naprimjer, RFID senzorima nisu potrebne baterije za razliku od drugih IoT tehnologija. Organizacije mogu smanjiti troškove ako ne moraju mijenjati baterije na više senzora. Ovo je posebno značajno ako se projekat produži na deset godina. Korištenje preciznih simulacija čini RFID još isplativijim i izbjegava troškove izrade više prototipa. U slučaju kompanije koja se bavi tzv. pametnim gumama, proizvođač bi bez simulacija morao fizički testirati proizvod postavljanjem RFID taga i testiranjem. Potom bi ga morao postaviti i na drugo mjesto i ponovo testirati, pri čemu bi troškovi samo rasli. Iz ovih primjera je vidljivo da je RFID pobjednički adut u primjeni tehnologije interneta stvari. Mogućnost testiranja različitih scenarija pomaže kompanijama da smanje dodatne troškove u kombinaciji s preciznim i vrijednim informacijama dobijenim pomoću analitike u stvarnom vremenu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *