Svijet

Brz oporavak videonadzornog tržišta

Prihod na globalnom tržištu videonadzora dostići će 24 milijarde dolara do kraja 2021. godine, stoji u posljednjem Omdijinom istraživanju. Označava to oporavak nakon smanjenje potražnje u 2020. i nastavak realizacije projekata odgođenih zbog pandemije. Omdia predviđa da će ukupni prihodi na tržištu videonadzora rasti na 31,9 milijardi dolara do 2025. godine uz složenu godišnju stopu od 7,1%.

Prema analitičarima, globalno tržište rješenja za mjerenje tjelesne temperature naraslo je na 1,3 milijarde dolara u 2020. godini. Ovu je tehnologiju, potaknute mjerama za suzbijanje COVID-a 19, usvojilo više regija, posebno Kina, Istočna Azija, Indija i Srednji Istok. Međutim, uprkos rastu ovih rješenja, globalno tržište opreme za videonadzor palo je za 3,8% u 2020. Iako su bila pokretački faktor, rješenja za mjerenje tjelesne temperature će, prema Omdiji, drastično opasti u 2021. na samo 137 miliona dolara, što je pad od 89,8 posto, u konačnici utječući i na cjelokupno tržište videonadzora.

Povećanje cijena
Omdia procjenjuje da će se kratkoročno povećati cijene videonadzorne opreme usljed geopolitičkih tenzija između Kine i SAD-a i ograničenja u opskrbnom lancu kao posljedica pandemije. Posljednjih su godina tenzije između dvije najveće sile eskalirale. Prvobitno stavljanje kineskih proizvođača poput Hikvisiona, Dahue i Huaweija na crnu listu u međuvremenu je prošireno novim uredbama Federalne komisije za komunikacije.

“Manjak poluvodiča uzrokovan geopolitikom i pandemijom utjecao je na sve industrije, a videonadzor nije iznimka. Očekuje se da će ovaj nesrazmjer između ponude i potražnje potrajati do sredine 2022”, kazao je Oliver Philippou, istraživač u oblasti sigurnosti u Omdiji. Dugoročno će doći do šireg prihvatanja mrežnih kamera koje koriste AI duboko učenje, što će dovesti do povećanja prosječne cijene mrežnih kamera.

Kineski utjecaj na tržište
Procjenjuje se da je kinesko tržište videonadzora poraslo za 6,4% u 2020. u odnosu na globalni prosjek od 2,2%. Ovaj rast uglavnom se pripisuje rastu rješenja za mjerenje tjelesne temperature. Ako bi se ona isključila, tržište je palo za 0,8 posto. Kina sada čini 50% prihoda na svjetskom tržištu. Međutim, pandemija i okončanje Xue Liang programa rezultirali su smanjenjem ulaganja države Kine u videonadzor.

Tommy Zhu, viši analitičar u Omdiji, komentirao je: “Jedan od glavnih faktora rasta kineskog tržišta u posljednjih nekoliko godina bile su državne investicije. Iako je u 2020. završen Xue Liang program, vlada će nastaviti ulagati u izgradnju sigurne Kine tokom svog četrnaestog petogodišnjeg plana. Osim toga, dok Kina ulaže milijarde dolara u izgradnju nove infrastrukture, očekuje se da će potražnja za opremom za videonadzor nastaviti rasti, a i kineske ambicije da ubrza transformaciju u digitalnu ekonomiju potaknut će ulaganja u javni i privatni sektor.”

 

 

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *