Svijet

Velika trojka drži trećinu tržišta softvera za videonadzor

Genetec, Milestone Systems i Motorola Solutions postali su velika trojka u softveru za videonadzor, videoanalitiku i upravljive usluge. Prema novom izvještaju Novaira Insightsa, globalno tržište softvera za videonadzor i upravljive usluge vrijedilo je 2,2 milijarde dolara u 2020. godini, od čega je oko 69% izvan Kine.

Međutim, kinesko i ostala tržišta se razlikuju. Svijet, bez Kine, ne opslužuje samo velika trojka već i mnoštvo drugih međunarodnih dobavljača, svaki s tržišnim udjelom manjim od 3%. Za usporedbu, Kinu opslužuju domaći dobavljači poput Hikvisiona, Dahue i “AI jednoroga” poput Sensetimea i Megviija.

Izvještaj “Svjetsko tržište hardvera i softvera za videonadzor” pokazuje da je izvan Kine tržište softvera za videonadzor i upravljive usluge nastavilo blag rast u 2020. uprkos pandemiji koronavirusa. Rast je bio najveći u Americi – 8,8%. Mnogi su krajnji korisnici iskoristili period kada su im objekti bili zatvoreni da nadograde svoj softver. To je dovelo do toga da preispitaju cijelu pozadinsku arhitekturu i rezultiralo većom upotrebom oblaka i povećanom potrošnjom na softverski upravljive usluge.

Prema riječima Jona Cropleyja, glavnog analitičara Novaira Insightsa, “Genetec, Milestone i Motorola povećali su zajednički udio na svjetskom softvera za videonadzor i upravljive usluge, isključujući kinesko, na 33% u 2020. Softver je i dalje ključna razlika u funkcionalnosti sistema videonadzora i nastavit će dobavljačima nuditi mogućnost velikog rasta prihoda u narednim godinama. Nadalje, granice onoga što je klasificirano kao softver za videonadzor nastavlja se širiti dodatnom, a ponekad i specijalističkom funkcionalnošću koju donosi integracija videoanalitike i drugih senzora.”

 

 

 

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *