Svijet

Crveni krst: Cyber napadi na bolnice moraju se zaustaviti

Međunarodni odbor Crvenog krsta, dobitnici Nobelove nagrade za mir, bivši predsjednici i ministri, direktori kompanija koje se bave cyber sigurnošću i druge utjecajne ličnosti uputili su otvoreno pismo svjetskim vladama u kojem ih pozivaju da odmah preduzmu aktivnosti da bi se zaustavili cyber napadi na zdravstvene sisteme, bolnice i institucije koje se bave medicinskim istraživanjima.

Zajednička izjava koju je objavio Institut CyberPeace, međunarodna neprofitna organizacija čiji je cilj jačanje stabilnosti u cyber prostoru, ima više od 40 potpisa, među kojima je sedam dobitnika Nobelove nagrade.

Osim dodatnog pritiska zbog pandemije koronavirusa, bolnice širom svijeta bile su pod udarom brojnih ransomver napada, zbog čega su životi ljudi bili ugroženi.

“Nalazimo se usred najurgentnije zdravstvene krize u modernoj historiji, a ovi napadi prijete cijelom čovječanstvu”, rekao je Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog krsta. “Moramo zajedno djelovati kako bismo riješili ovaj problem, a da ionako krhki zdravstveni sistemi, posebno u zemljama pogođenim ratom i nasiljem, ne budu izloženi daljem riziku od cyber napada”, rekao je on.

Potpisnici pisma pozvali su vlade na saradnju, ali i da ujedine snage sa civilnim društvenim i privatnim sektorom na stvaranju međunarodnih pravila koja zabranjuju cyber napade protiv institucija zdravstvene zaštite i prema kojima bi počinioci bili pozvani na odgovornost.

Predstavnici tehnoloških kompanija koji su stavili potpis na zajedničko saopćenje su, između ostalih, predsjednik Microsofta Brad Smith, izvršna direktorica Trend Micra Eva Chen i izvršni direktor kompanije Kaspersky Eugene Kaspersky.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *