Regija Vijesti

BS Husky softver na najdužem drumskom tunelu u Srbiji

Bosanskohercegovačka firma BS Telecom Solutions uspješno je završila ugradnju vlastitog saobraćajnog informacijskog sistema i softvera za upravljanje i kontrolu saobraćaja BS Husky na tunelima u sklopu južnog kraka autoputa koridor 10 u Srbiji, koji je pušten u promet.

“Tunel je izgrađen po najvišim svjetskim standardima i u ovom momentu možda i najopremljeniji”, rekao je direktor sektora za izgradnju u Koridorima Srbije Aleksandar Senić. Naveo je da juče pušten i radiosignal i da u tunelu funkcioniše i mobilna telefonija.

U dva tunela na ovoj dionici, Manajle i Predejane, uloženo je 13 miliona eura, a u tunelu Manajle postoji 13 sigurnosnih sistema koji, između ostalog, u slučaju nekih težih incidenata sprečavaju ulazak novih putnika u tunel. Također, za vozila koja se kreću u tunelu veoma sporo, brzinom oko 30 kilometara, oglasit će se razglas koji će ih upozoriti.

Mirza Varatanović, direktor kompanije BS Telecom Solutions, ističe kako su sve radove završili u rekordnom roku.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovaj posao dobili u žestokoj konkurenciji velikog broja svjetskih poznatih kompanija u javnoj nabavci provedenoj po EIB i EBRD procedurama. Pokazali smo da smo kompanija koja kreira vlastite inovacije, a zahvaljujući domaćoj pameti, uspješno poslujemo na domaćem i međunarodnom tržištu, gdje sve više izvozimo. Danas smo završili prvi od tri projekta koja realizujemo u Srbiji i veoma brzo očekujemo uspješnu implementaciju i druga dva projekta”, istakao je Varatanović, dodajući da ga posebno raduje što se još jednom pokazalo da je BS Husky softver lider na tržištu ITS-a (Inteligent Transportation System).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *