Kontrola pristupa

CLIQ u misiji zaštite vodosnabdijevanja u Francuskoj

Kritičnoj infrastrukturi trebaju brave koje su provjerene, testirane i pouzdane. Elektronsko zaključavanje je ponekad pravi izbor, no u nekim slučajevima je i mehaničko zaključavanje sasvim dovoljno. Uz CLIQ mehatroničku tehnologiju zaključavanja, jedna vodovodna kompanija je objedinila oba pristupa u jedinstveni sigurni sistem kojim upravlja snažni i pametno dizajnirani CLIQ softver.

Kompanija O des Aravis je odgovorna za kaptažu, čuvanje, analizu i distribuciju vode u domove i poslovne objekte u količini od 700.000 m3 godišnje. Distribucija se odvija u regionu planine Aravis u Francuskoj. PROTEC2 CLIQ je tehnologija kontrola pristupa bazirana na ključevima i uključuje programabilne ključeve sa baterijskim napajanjem. Ona sada štiti 30 lokacija u vlasništvu kompanije. Ovi robusni uređaji za zaključavanje su pogodni za zaštitu sigurnosno osjetljivih zona, uključujući potencijalno rizične prostore sa električnim kablovima i opremom. Odgovarajući sistemi su već raspoređeni na kritičnim infrastrukturnim lokacijama širom Evrope.

Mehatronički CLIQ sistem omogućava upraviteljima postrojenja da kontrolišu, mijenjaju i prate nivo pristupa svakoj važnijoj lokaciji. Oni sada znaju ko se gdje kreće i kada. Menadžeri sada mogu pratiti aktivnosti na svim kritičnim ulazima, pri čemu se ne može desiti da nijedna vrata ostanu nezaključana.

Pošto je CLIQ fleksibilan sistem zasnovan na ključevima, kompanija O des Aravis na nekim lokacijama može zadržati i mehaničke brave kojima upravljaju isti sigurnosni ključevi i PROTEC2 cilindri.

Intuitivni softver je važan
CLIQ softver omogućio je kompaniji O des Aravis da na jednostavan i intuitivan način upravlja cijelim sistemom zaključavanja. „Softverska programerska platforma je vrlo jednostavna za upotrebu. Lako možemo dodijeliti ili poništiti prava pristupa za bilo kojeg korisnika”, objašnjava Laurent Schutz, menadžer procesa za vodu i sanitaciju.

CLIQ Web Manager softver je dizajniran da pomogne kompanijama kao što su O des Aravis da upravljaju složenim radnim procesima. Sistemski administratori mogu programirati, dopunjavati ili brisati ključeve na daljinu. S ovim softverom je lako generirati evidencije o vremenu korištenja za svaku bravu ili ključ, kako bi se pristup što detaljnije pratio. Web Manager kreira izveštaje o prisustvu osoblja i izvođača radova. Ipak, uprkos ovom broju funkcija, CLIQ Web Manager zahtijeva minimalna ulaganja u IT tehnologiju. On radi u oblaku i pristupa mu se putem enkriptirane veze sa standardnim web preglednikom.

U kompaniji O des Aravis, sveobuhvatne evidencije korištenja za bilo koju bravu ili ključ su dostupne na zahtjev. One se takođe automatski sinhronizuju kada se korisnički ključ ažurira ili potvrđuje. Ako se ključ izgubi, menadžer sigurnosti ga može odmah poništiti uz nekoliko klikova, čime se objekti i zalihe čiste vode štite od svakog tipa rizika.

„Imamo vrlo kvalitetnu komunikaciju kada je u pitanju ažuriranje softvera“, kaže Laurent Schutz. “Sve je vrlo profesionalno.”

Živimo u svijetu različitih prijetnji kojim je izložena kritična infrastruktura. Stanovnici regije planine Aravis, zimski skijaši i planinari znaju da je ova svježa planinska voda sada zaštićena zahvaljujući CLIQ bežičnoj kontroli pristupa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *