Svijet

Cyber sigurnost najveća briga sigurnosnih stručnjaka

Novo Genetecovo istraživanje pokazuje da cyber sigurnost ostaje glavna briga sigurnosnih stručnjaka na ulasku u 2023. godinu. Anketa u kojoj je učestvovalo više od 3.700 učesnika na tržištu sigurnosti iz cijeloga svijeta pokazuje da je gotovo polovina (49%) organizacija za koje rade ove godine unaprijedila strategiju kibernetičke sigurnosti, a više od trećine svih ispitanika (36%) želi uložiti u cyber sigurnosne alate kako bi poboljšali svoje sigurnosno okruženje u narednih 12 mjeseci.

Na pitanje o izazovima s kojima se suočavaju prilikom upravljanja sigurnošću zaposlenih i posjetilaca, više od polovine organizacija odabralo je hakerske napade kao svoj glavni izazov. Ovo je posebno bilo evidentno za kompanije s više od 100.000 zaposlenih, iz kojih je 62,3% ispitanika navelo da im je cyber sigurnost najveći izazov, u poređenju sa 52,1% ispitanika iz onih s manje od 100.000 zaposlenih.

Od mnogih praksi vezanih za cyber sigurnost i zaštitu podataka koje je sigurnosno osoblje implementiralo u prošloj godini, zaštita sigurnosne opreme od cyber napada i upravljanje kontrolom pristupa bili su najpopularniji, pri čemu je 40% ispitanika uvelo nove mjere koje jačaju taj segment zaštite.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *