Svijet Vijesti

DW: Kraj pločici s imenom na interfonu?

U njemačkim medijima vodila se rasprava hoće li umjesto imena na interfonima na ulazu u zgrade morati stajati brojke.
Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu Grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. Pozvao se na Uredbu o zaštiti podataka (GDPR), čiji je cilj bolja zaštita privatnosti građana, a koja je stupila na snagu u maju ove godine. Za njeno kršenje predviđene su kazne u milionskim iznosima, što je u prvom redu usmjereno protiv internetskih divova kao što su Facebook i Google.

Nadležni u upravi Grada Beča su zaključili da stanar ima pravo, pa da bi Wiener Wohnen, komunalno preduzeće koje upravlja gradskim stanovima, u slučaju tužbe moglo biti osuđeno na plaćanje kazne, koja može iznositi i 20 miliona eura. Na to je Wiener Wohnen odlučio do kraja godine ukloniti imena s pločica kod svih 220.000 stanova u njegovom vlasništvu.

Ako, pak, stanar ipak želi naljepnicu sa svojim imenom na interfonu, mogu je preko brojčane oznake nalijepiti sami. I mada je nakon toga iz Brisela saopćeno da se Uredba ne odnosi na imena i prezimena na zvoncima i sandučićima, Grad Beč je za svaki slučaj ostao pri svojoj odluci.

Brojčane oznake uskoro i u Njemačkoj?

Uprkos tome, bečki primjer sada slijedi i njemački Savez vlasnika nekretnina Haus&Grund, koji broji 900.000 članova. I on je svojim članovima preporučio da za svaki slučaj odstrane pločice s imenima i prezimenima i zamijene ih brojčanim oznakama. „Samo tako možete biti sigurni da je zagarantovana privatnost podstanara i izbjeći milionske kazne za iznajmljivače”, citira njemački list Bild predsjednika Saveza Kaija Warneckea.

Nakon toga su se u njemačkim medijima pokrenule rasprave o smislu i besmislu evropske uredbe. I dok su mnogi slijedili logiku Saveza vlasnika nekretnina i lista Bild, oni trezveniji su se pozivali na saopćenja nadležnih službi da se Uredba pogrešno tumači.

Odluka je na stanarima

Inače, u Francuskoj, Španiji i SAD-u su pločice s brojevima umjesto imena u zgradama već odavno uobičajene. U Njemačkoj to nije slučaj. No, mnogi također upozoravaju da u Njemačkoj to pitanje nije novo te ističu da su i ranije podstanari imali pravo na svoju pločicu napisati šta žele. Tako ima onih kod kojih umjesto imena već stoji brojka, a kod drugih, pogotovo poznatih osoba, stoji neko izmišljeno ime.

A berlinski Ured za zaštitu podataka smiruje duhove i preporučuje iznajmljivačima da odluku o tome šta će na pločici pisati i dalje prepuste – podstanaru.

Izvor: Deutsche Welle / Autorica: Andrea Jung-Grimm

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *