Sredinom marta prisustvovali smo jednom atipičnom poslovnom eventu vođeni za današnje vrijeme prilično jedinstvenim stavom porodične kompanije EGAL da ljudskost i međusobno razumijevanje garantiraju uspjeh u poslu

Piše: Nermin Kabahija; E-mail: redakcija@asadria.com

Slovenska kompanija EGAL novu je godinu počela važnim poslovnim iskorakom – prelaskom u nove prostorije, u okviru kojih je otvoren i novi prošireni Centar za kupce. Otvorenje prostorija i novog izložbenog salona na adresi Tržaška cesta 371, u kojem su izloženi proizvodi partnerskih kompanija Panduit, AEM, Klein Tools i UCL Swift, bilo je i povod za održavanje prigodne konferencije u hotelu Four Points by Sheraton 21. marta u Ljubljani. Na konferenciji su se okupili prvenstveno dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri ove kompanije te gosti i predstavnici medija.

Učenje o ljudima

U veoma ugodnom i toplom porodičnom okruženju pedesetak okupljenih moglo je uživati u predavanjima i prezentacijama predstavnika eminentnih svjetskih proizvođača s kojima ova ugledna slovenska

kompanija sarađuje, kao i poznate profesorice Lucije Mulin, koja je otvorila konferenciju izlaganjem o svome 4Q Intelligence Connectivity konceptu i metodologiji povezivanja. Kroz jedinstven sociološki pristup profesorica Mulin demonstrirala je potpuno nove aspekte i pristupe motivaciji, konverzaciji i otvorenosti u poslu metodologijom koja kreira nove perspektive za otvaranje ljudskih potencijala, talenata, kreativnosti i sposobnosti djelovanja kako u poslu tako i u životu općenito. “Poslovanje je, ustvari, priča o ljudima, a učenje o ljudima je priča koja se nikada ne završava. Ali, svaka priča ima lijep početak, a danas je to sigurno priča o Egonu Süssingeru, njegovoj djeci Uni i Petru te kompanijama s kojima zajedno kreiraju ovaj nevjerovatni uspjeh”, kazala je Mulin.

Pogledajte video reportažu sa Egalovog događaja:

Panduit i EGAL, priča koja traje

Kako EGAL već punih 25 godina uspješno sarađuje s kompanijom Panduit, čiji je i ekskluzivni zastupnik za Jugoistočnu Evropu, najveći dio predavanja ali i izložbenog prostora u novootvorenom Centru upravo zauzimaju proizvodi i rješenja te američke kompanije. Globalnu kompaniju koja se fokusira na proizvodnju i distribuciju proizvoda za fizičko i mrežno infrastrukturno upravljanje i nudi proizvode i rješenja za industrijske, komercijalne i ostale sektore, predstavilo je nekoliko važnih predavača.

Martin Kandziora, marketinški menadžer za EMEA regiju, na početku svoga izlaganja istakao je angažman Panduita i njegovog ekosistema od kojeg, kako kaže, svi danas imaju koristi, a zatim se osvrnuo na buduće ciljeve kompanije. “Da bismo svi bili uspješni, moramo planirati naš rast. Naši ciljevi rasta usmjereni su na istraživanje i razvoja proizvoda, marketinga i kanala prema tržištima kojih ste i vi sami dio. Želimo da svi zajedno imamo koristi od partnerstava i zato ste svi vi vrlo važni za Panduit”, rekao je Kandziora. On je napomenuo da su dva glavna prioriteta rasta Panduita obnovljiva energija i podatkovni centri. “Povezivanje različitih ekosistema, poput proizvodnje, komercijalnih zgrada, podatkovnih centara i energetskog sektora danas postaje sve važnije. Mi u Panduitu vjerujemo da je ovo jedini način postizanja veće efikasnosti, profitabilnosti i održivosti”, rekao je Kandziora.

Obnovljivi izvori, data centri, pametni gradovi

Zatim je predstavio podatke prema kojima će tržište obnovljive energije postati bitan dio energetskog rješenja napajanja Evrope do 2030. godine. Prema njemu, do kraja decenije više od 60% potrošnje energije u nekim od istočnoevropskih zemalja će biti generisano iz obnovljivih izvora, u čemu Panduit s ponudom kablova i opreme vidi svoju šansu. Naravno, i podatkovni centri su prilika za rast. “Pogledajte samo Istočnu Evropu i data centre, kojih ima oko 450 u 22 zemlje. U regiji koju pokriva EGAL kao predstavnik Panduita imamo više od polovine podatkovnih centara, tačnije 232, dok prihodi koji dolaze iz DC-a prelaze šest milijardi dolara. To su prilike za naš zajednički rast”, istakao je Kandziora i napomenuo da 75% investicija u postojeće ili dodatne podatkovne centre čine rješenja infrastrukture mrežnog povezivanja, što je upravo i osnovna poslovna djelatnost Panduita.

Regionalni direktor Panduita Jose Granja s EGAL-om sarađuje od 1996. godine. Prije nego što je počeo govoriti o samoj kompaniji i njenoj tržišnoj strategiji u 2024. godini, Granja je pojasnio šta za Panduit, zapravo, znači ekosistem. “To je kombinacija agenata, distributera, integratora, instalatera, alijansi itd. Bitno je istaći da samo zajedno možemo postići rezultate i da mi sami bez vas ne možemo postići ništa”, kazao je Granja.

Postizanje tržišnog uspjeha

On je naglasio da kompanija postoji 70 godina, da ulaže više od 12% ukupnih prihoda u istraživanje i razvoj te da više od polovine prometa dolazi od proizvoda koje je Panduit uveo na tržište u posljednjih pet godina. Granja je dalje obećao svu pomoć tržištu regije, a nakon predstavljanja nekih novih proizvoda najavio je ambiciozni cilj da gotovo udvostruče prihode do 2030. Treći predstavnik Panduita bio je Cosmin Berariu, viši poslovni menadžer za EMEA regiju. On se fokusirao na postizanje tržišnog uspjeha, koji se, prema njegovim riječima, može dostići kroz programe lojalnosti brandu, web-trgovinom i održivom saradnjom s velikim strateškim partnerima i vladinim projektima. “Naše učešće na događajima poput ovoga, kao i otvaranje jednog ovakvog Centra za korisnike pokazuje našu predanost ovome tržištu i odlučnost da zajedno uspijemo. Tu smo da omogućimo našim partnerima svu podršku i unaprijed se radujem budućim uspjesima”, rekao je Berariu.

 Manje a bolje

Njegov kolega Zacharias Baveas, menadžer za inžinjering tehničkih sistema, nagovijestio je da nas u skoroj budućnosti očekuje rast digitalnih podataka i data centara, što ne znači nužno povećanje objekata i postrojenja. “50 Mb/s mrežni interfejsi odavno su postali standard, a kompanije na tržište izbacuju podršku za 100, 200 i više Mb/s. Uskoro nas očekuju čak i 1,6 Tb/s”, kazao je Beaveas i ilustrovao kako samo jedan optički transiver (QSFP56-DD) u kombinaciji sa 8xSFP56 modulom umanjuje potrebu za osam switcheva pohranjenih u velikom ormaru, a da ne utječe na smanjivanje propusnosti od 400 Mb/s. “Ovi uređaji zauzimaju mnogo prostora, zahtijevaju veće hlađenje i, naravno, veću potrošnju energije. Mi, dakle, možemo potpuno mijenjati topologiju koju dizajniramo u podatkovnim centrima”, kazao je on i pozvao prisutne da posjete Egalov showroom, gdje su izloženi Panduitovi noviteti poput novih serverskih ormara, univerzalnih prolaza za zadržavanje hladnog zraka za serverske sobe, vodilica, optičkih kablova, modula i konektora, UPS i PDU jedinica za serverske ormare i brojne druge opreme.

AEM, UCL Swift i Klein Tools

O pametnim rješenjima za pametne zgrade govorio je Werner Heeren, viši direktor za EMEAIA regiju kompanije AEM Precision Cable Test. Inače, ova singapurska kompanija specijalizirana je za testiranje kablova i komponenti u različitim industrijama. Njihovi proizvodi uključuju testere kablova visoke preciznosti, kao i poboljšani softver za analizu podataka i upravljanje testiranjem. Heeren je posebno istakao važnost AEM-ovog uređaja za testiranje kablova za sve buduće instalacije, bilo da je riječ o podatkovnim centrima ili pametnim zgradama, koji radi sa 3 GHz frekvencijom i obavlja testiranje za šest sekundi, što ga izdvaja od konkurencije. Eckhard Schirm, prodajni menadžer za EMEA regiju kompanije Klein Tools, najavio je dolazak u Evropu američke kompanije specijalizirane za proizvodnju alata, opreme i pribora za električare i profesionalce u srodnim industrijama. Kompanija s tradicijom od gotovo 170 godina uskoro planira graditi i veliko distributivno skladište, dok će EGAL biti ekskluzivni zastupnik za Istočnu Evropu.

Američku kompaniju UCL Swift, nezaobilaznu u priči o mrežnoj infrastrukturi i pametnim gradovima, koja proizvodi uređaje za spajanje optičkih vlakana, predstavio je Egon Süssinger, osnivač kompanije EGAL i njen direktor prodaje. U kratkom izlaganju on je prezentirao i najnovije “sve u jednom” splajsere, modele K33 K33A, KR12, KR12A i KF4A, kao i nove uređaje za skidanje izolacije te još jednom pozvao prisutne da posjete Centar za korisnike, u kojem su modeli i oprema izloženi.

Konferenciju su zatvorili u prilično emotivnom izlaganju Peter i Una Süssinger, direktor poslovanja i generalna direktorica EGAL-a, koji su se zahvalili prisutnima na dolasku, a predstavnicima kompanija na dosadašnoj saradnji. “Danas zvanično otvaramo naš showroom gdje zainteresirani mogu vidjeti sva rješenja strukturnog kabliranja data centra firme Panduit s kojom radimo 28 godina. U posljednje vrijeme tu smo dodali i rješenja kompanija AEM i UCL Swift pa i Klein Tools, koja svakako mogu pomoći instalaterima”, kazao je Peter. “Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali ovome eventu. Posebna čast nam je bila predstaviti Panduit i druge brandove, ali i to što ćemo vas ugostiti u našem novom Centru za korisnike”, kazala Una Süssinger. Nakon konferencije organizovana je i kolektivna posjeta novom showroomu kompanije EGAL.

Pogledajte fotografije sa Egalovog događaja:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *