Svijet

Estonija odabrala HID Globalov e-pasoš sljedeće generacije

HID Global, svjetski lider u pouzdanim rješenjima za zaštitu identiteta, isporučio je redizajniranu pasošku knjižicu i softver za izdavanje dokumenata estonskom Odboru granične policije. Ta evropska zemlja, poznata po primjeni elektronskih identiteta i usluga, nedavno je izdala novu pasošku knjižicu, omogućavajući građanima koji obnavljaju putne dokumente novi e-pasoš.

“HID je ponosan što je ispunio rigorozne tehničke specifikacije i nivo kvaliteta koje zahtijeva Vlada Estonije, nadaleko poznata po pružanju elektronskih dokumenata i usluga visokog kalibra svojim građanima. Nove knjižice i prateće softversko rješenje obogaćuju e-pasoš vodećim sigurnosnim elementima u industriji”, rekao je Craig Sandness, šef za rješenja za identifikaciju građana.

Niz je naprednih funkcija jedinstvenog e-pasoša od kojih Estonci imaju koristi. Polikarbonatna stranica s podacima sadrži optički promjenjive tinte, dvije laserske slike i prozor u obliku Estonije za jaku zaštitu od kopiranja. Dodatne vizuelne komponente koje odražavaju identitet zemlje uključuju stranice s vizama, koje prikazuju šest domaćih životinja koje žive u prirodnim staništima Estonije te reljefne karakteristike.

“Estonija je napravila značajan korak naprijed s ovim projektom, uvodeći lični dokument koji povezuje njenu historiju, sadašnjost i budućnost kao kohezivan dizajn koji svijetu priča priču o Estoniji. Nije samo promijenjen dizajn već je uvedena i prva ikada polikarbonatna stranica s podacima zajedno s novom tehnologijom i poluautomatiziranim postupkom personalizacije”, rekla je Eliisa Sau, stručnjakinja Odbora granične policije.

HID-ov softver za personalizaciju i osiguranje kvaliteta besprijekorno je integrisan s postojećim estonskim sistemom za izdavanje pasoša i omogućava personalizaciju polikarbonatne stranice s podacima, sigurno kodiranje čipa i enkripciju. Također, Odbor granične policije Estonije može pratiti svaku pasošku knjižicu od fabrike do zaključenja procesa personalizacije u HID-ovom softveru. Estonska vlada izdaje sedam tipova putnih dokumenata, koji važe do deset godina.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *