Regija

FLIR Systems prodat za osam milijardi dolara

Teledyne Technologies i FLIR Systems zaključili su ugovor prema kojem Teledyne preuzima FLIR za gotovinsku i dioničku protuvrijednost od približno osam milijardi američkih dolara. Prema odredbama sporazuma, dioničari FLIRA dobit će 28 dolara po dionici u gotovini i 0,0718 dionica Teledynea za svaku dionicu FLIR-a, što podrazumijeva ukupnu nabavnu cijenu od 56 dolara po dionici.

Teledyne je ugovorio kreditnu obavezu u iznosu od 4,5 milijardi dolara za finansiranje transakcije i servisiranje postojećeg duga. Kompanija očekuje da će ova transakcija doprinijeti povećanju prihoda već u prvoj kalendarskoj godini nakon akvizicije.

“Obje naše kompanije posjeduju vlasničke senzorske tehnologije. I naši poslovni modeli su slični: svojim kupcima nudimo senzore, kamere i senzorske sisteme. Međutim, naše tehnologije i proizvodi se međusobno dopunjuju uz minimalno preklapanje, jer posjeduju senzore za sliku zasnovane na poluprovodničkim tehnologijama za različite valne dužine”, kaže Robert Mehrabian, izvršni predsjednik kompanije Teledyne. “Već dvije decenije Teledyne dokazuje svoju sposobnost da dosljedno i redovno kreira zaradu i novčane tokove. Zajedno s FLIR-om i optimiziranom strukturom kapitala, uvjeren sam da ćemo i dalje osiguravati velike prihode našim dioničarima.”

“FLIR je posvećen inovacijama koje obuhvataju više senzorskih tehnologija i to je našoj kompaniji omogućilo da preraste u preduzeće koje danas vrijedi više milijardi dolara”, kaže Earl Lewis, predsjednik FLIR-a. “Pomoću komplementarne tehnologije našeg novog partnera moći ćemo nastaviti ići ovim putem i našim zaposlenicima, klijentima i dioničarima ponuditi još uzbudljiviji prostor za rast. Naš odbor u potpunosti podržava ovu transakciju jer ona donosi trenutnu vrijednost i priliku za učešće u pozitivnom potencijalu objedinjene kompanije.”

“Veoma smo sretni što smo udružili snage s Teledyneom kroz transakciju koja stvara novu vrijednost. Zajedno ćemo ponuditi jedinstveni i komplementarni komplet senzorskih tehnologija za sve ključne domene i primjene, sa dobro uravnoteženom i globalnom bazom kupaca. Drago nam je što smo u partnerstvu s organizacijom koja dijeli naš fokus na kontinuiranim inovacijama i operativnoj izvrsnosti. Radujemo se bliskoj saradnji s Teledyneovim timom dok objedinjujemo naše kompanije kako bismo iskoristili važne prilike koje su pred nama“, kaže Jim Cannon, predsjednik i izvršni direktor FLIR-a.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *