Svijet

G4S odbio ponudu kanadskog rivala tešku 2,95 milijardi funti

G4S je trenutno u procesu pozivanja dioničara da odbiju i ignorišu ponude kanadske zaštitarske kompanije Gardaworld. Reuters je najnoviju ponudu od 190 penija po dionici procijenio na 2,95 milijardi funti, a Odbor G4S-a jednoglasno ju je odbio kao znatno potcjenjivanje vrijednosti kompanije.

Osnovan 1995. godine, sa sjedištem u Montrealu u Kanadi, Gardaworld je najveća zaštitarska kompanija u privatnom vlasništvu na svijetu. Nudi sigurnosna rješenja i usluge profesionalaca koji štite ljude i imovinu širom svijeta. Gardaworld zapošljava oko 102.000 obučenih profesionalaca, koji pružaju usluge klijentima u Sjevernoj Americi, Africi i na Bliskom Istoku, uključujući vlade i kompanije s Fortune 500 liste. U Velikoj Britaniji posluje oko 15 godina.

Prema izvještajima, Gardaworld je u više navrata u posljednja tri mjeseca pokušavao stupiti u kontakt s G4S-om, ali bezuspješno, a sada poziva njegove dioničare da uzmu u obzir najnoviju ponudu. Reuters izvještava da je G4S u junu već odbio dvije ponude za 145 i 153 penija po dionici.

Odbor G4S-a vjeruje da je vrijeme za prijedloge krajnje oportunističko s obzirom na ozbiljne turbulencije na globalnim finansijskim tržištima.

Ranije ove godine G4S je prodao većinu svojih konvencionalnih poslova s gotovinom za 727 miliona funti kompaniji The Brinks, uz uvjeravanja Odbora da je taj potez uveliko poboljšao strateški, komercijalni i operativni fokus Grupe te da jača njeno finansijsko stanje. Tvrde da su u dobrom položaju da ostvare rast i povećaju profitabilnost te da je poslovanje Grupe u prvoj polovini 2020. godine dokaz povjerenja u ispravnu strategiju i njeno izvršenje.

Stephan Crétier, osnivač, predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor Gardaworlda, kaže da je G4S važan poslodavac u Velikoj Britaniji i važan pružalac usluga kako javnom tako i privatnom sektoru, ali da vjeruje da ta kompanija “treba vlasnika, a ne menadžera”.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *