Svijet

G4S unaprijedio sigurnost u hemijskoj fabrici u Češkoj

Regija Sokolov u zapadnoj Češkoj, nedaleko od njemačke granice, dom je operativnog centra za britansku hemijsku kompaniju Synthomer, jednog od vodećih svjetskih dobavljača polimera na bazi vode. Synthomerovi polimeri koriste se za proizvodnju mnogih proizvoda u svakodnevnoj upotrebi: od medicinskih rukavica koje koriste ljekari i stomatolozi, preko zvučne obloge u automobilima do postave tepiha u uredima.

Kao i na svakom mjestu na kojem se hemikalije skladište i koriste, sigurnost je najviši prioritet, zbog čega je G4S nedavno modernizirao cjelokupno sigurnosno rješenje u tom postrojenju.

Pristup zasnovan na procjeni rizika

“Kada je riječ o našim sigurnosnim rješenjima, G4S uvijek zauzima pristup zasnovan na procjeni rizika. Obiđemo lokaciju i uradimo temeljitu procjenu, a zatim za svoje klijente projektujemo integrisano sigurnosno rješenje na osnovu njihovih jedinstvenih potreba i imovine koju trebaju zaštititi”, objašnjava Pavel Nerheš, G4S-ov menadžer razvoja projekata u Češkoj.

Brojni su rizici i prijetnje koje treba uzeti u obzir prilikom pripremanja sigurnosnog rješenja za hemijsko postrojenje. “Snažne mjere za sprečavanje neovlaštenog ulaska u perimetar i ključne objekte bile su neophodne. Morate uzeti u obzir imovinu koja se nalazi na lokaciji i koju ne želite da padne u pogrešne ruke, poput važne tehnologije koja se koristi u procesu proizvodnje hemikalija, kao i ograničavanje pristupa zonama visoke opasnosti”, rekao je Pavel.

Kao dio novog integrisanog sigurnosnog rješenja, G4S je nanovo osmislio zaštitu perimetra na cijeloj lokaciji, koja pokriva veliko područje od 4 km2, s kamerama s videoanalitikom i novim sistemima IP zvučnika. Kamere automatski otkrivaju potencijalne uljeze i odmah šalju informacije u operativni centar na licu mjesta, gdje stalno prisutne mobilne patrole G4S-a mogu brzo odgovoriti.

Zaštita

U bilo kojoj procjeni rizika za hemijska postrojenja prijetnje koje se moraju uzeti u obzir uključuju terorističke napade i organizirane kriminalne aktivnosti. “Imamo visokoobučene službenike sigurnosti na cijeloj lokaciji, postavili smo nove mehaničke barijere na ključnim tačkama, a naši novi terminali za goste (sa sistemom za upravljanje posjetiocima) na ulazima osiguravaju strogu kontrolu pristupa i snimanje svih vozila i posjetilaca. To znači da Synthomer može biti siguran da u svakom trenutku znamo ko je na lokaciji i da možemo brzo odgovoriti na bilo kakvu prijetnju ili incident”, rekao je Pavel.

Milan Brejchal, direktor Synthomerove fabrike, rekao je: “Sigurnost nam je jako važna jer su rizici na lokaciji poput naše veliki. Ovim putem zahvaljujemo G4S-u na profesionalnom pristupu. Kao rezultat njihovih stručnih procjena rizika i instalacija, integrisani sigurnosni sistem optimizira naše trenutne mjere, umanjuje rizike i pomaže nam u stvaranju sigurnijeg okruženja za naše zaposlenike.”

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *