Svijet

Gemalto predstavio sistem za upravljanje identitetima

Thalesova kompanija Gemalto predstavila je Sistem za upravljanje identitetima (IDMS), koji može pomoći vladama zemalja u kojima više od milijardu ljudi nema zvanične identifikacijske dokumente.

Koristeći najnovije biometrijske i tehnike verifikacije identiteta, Gemaltova rješenja omogućavaju vlastima da građanima omoguće potpuno siguran i pouzdan tzv. osnovni identitet (ličnu kartu, pasoš, rodni list…). Ovaj sistem podržava identifikaciju i autentifikaciju osoba kako bi mogli sigurno pristupiti online i offline uslugama kao što su obrazovanje ili zdravstvena zaštita, te dokazati svoje pravo na učešće na izborima, podnošenje zahtjeva za pasoš ili otvaranje bankovnog računa. Korisnici zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim ličnim podacima, birajući kako i kada ih žele podijeliti s pružaocima usluga.

UN: Svima lične karte do 2030. godine

Zapanjujuće je da je jedno od troje djece širom svijeta praktično nevidljivo javnim agencijama zbog nepostojanja zvanične identifikacije. Većina međunarodnih finansijskih institucija podržava programe digitalne identifikacije u narednih deset godina. Ove inicijative podupire i UN, koji je postavio cilj da svi na planeti imaju pravni identitet do 2030. godine.

Mobilna, biometrijska registracija u udaljenim i izolovanim područjima

Gemaltov IDMS vlastima pruža potpuno integrisano, cjelovito rješenje koje se može prilagoditi postojećim rješenjima za zaštitu identiteta i orkestrirati njegove interakcije. Proces započinje registracijom osobe i prikupljanjem njenih biometrijskih podataka, uz jednostavnu mobilnu tehnologiju koja osigurava pokrivenost čak i najudaljenijih regija. Nakon registracije slijedi upis u centralnu bazu podataka ili civilni registar te stvaranje jedinstvenog pojedinačnog identifikatora.

Iskorištavanje prednosti osnovnog ID-a

Osnovni identitet može pružiti temelj za izdavanje akreditiva za digitalne i fizičke identifikacije, kao i naknadnu registraciju kod brojnih različitih javnih organa i službi. Svi ovi procesi mogu se provjeriti koristeći biometrijske podatke pojedinca i jedinstveni identifikator. Gemaltov pristup također nudi građanima izuzetnu zaštitu te garanciju da njihovi podaci neće biti korišteni za komercijalnu dobit.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *