Konferencije

Budućnost građevinskog sektora u Hrvatskoj

Zagrebački magazin Poslovni dnevnik organizirao je 17. juna 2019. godine u Zagrebu, u Kongresnom centru Forum, konferenciju „Budućnost građevinskog sektora“. Cilj skupa bio je potaknuti javnu raspravu na temu budućnosti građevinarstva, uspoređivati politike za oporavak građevinskog sektora zemalja Evropske unije, raspravljati o mogućim najboljim opcijama za odnos javnog i privatnog partnerstva u budućnosti te promovirati sve uspješne mjere i poslovne inicijative. Kompanija Bosch kao poslovni partner organizatora predstavila se svojim inovativnim rješenjima iz sektora tematski bliskog građevinarstvu.

Kroz prezentacije obrađene su teme kao što su provođenje digitalizacije u građevinskom sektoru, povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije, nove tehnologije u gradnji, radna snaga u građevinskom sektoru, energetska obnova javnih zgrada i porodičnih kuća, zelena gradnja. Održane su i dvije panel-diskusije. Na prvoj se govorilo o sistemu javne nabavke i evropskim fondovima, a zaključena je poraznim zaključkom da ih manji dio hrvatske privrede koristi. Druga je bila vezana za aktuelni nedostatak radne snage i nisku cijenu rada budući da bi uskoro dodatni problem mogao postati kako zadržati, ali i motivirati radnu snagu koja u Hrvatskoj ima posao, ali traži nove izazove ili prostor za napredak van granica.

Na kraju su izneseni podaci koji ipak ukazuju na mogući optimizam u narednom periodu u građevinskom sektoru. Rečeno je da je prošle godine nadležno ministarstvo povuklo 60 posto više sredstava nego što su planirali, a mjerama za mlade pomogli su 13.500 mladih porodica. Cilj Ministarstva je do kraja godine doći do brojke od 20.000 porodica. Također, u četiri naredne godine za energetsku obnovu uložit će se više od pet milijardi kuna (blizu 676 miliona eura). Posebno su ponosni na projekt sistema izdavanja građevinskih dozvola, kojim biljezi i šalteri odlaze u historiju, čime se stvara brži, jeftiniji i efikasniji sistem, ali i na digitalizaciju, s kojom će Hrvatska biti konkurentnija i na Doing Business listi.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *