Kontrola pristupa

S telefonom možete imati bolju kontrolu pristupa

U našem poslovnom svijetu i domovima, pametni telefoni rade kao daljinski upravljači za naše živote. Telefon je i kalendar i kreditna kartica. Preko njega organizujemo odmore i poslujemo s bankama. Sa tehnologijom video poziva možemo biti na dva mjesta istovremeno (ili to barem simulirati). No, postoji li i neiskorišteni potencijal za primjenu mobilnih telefona za kontrolu pristupa?

Prema zvaničnim podacima Evropske unije, 94% velikih evropskih kompanija će do 2016. godine svojim radnicima izdavati neku vrstu umreženog mobilnog uređaja. Čini se da pametne telefone danas koristimo baš za sve. Ipak, telefoni su zapravo nedovoljno iskorišteni kada je u pitanju sigurnost i upravljanje pristupom.

Razvijene tehnologije nam danas omogućavaju da upravljamo pravima pristupa putem aplikacija za mobilne telefone, otvaramo vrata virtualnim akreditivom kao ključem i još mnogo toga. Procjenjuje se da će se do 2021. godine skinuti oko 44 miliona mobilnih akreditiva, navodi se u dokumentu koji je izradio IHS Markit *.

Zašto je tako? Mobilni telefon su jako dobro prilagođeni za kontrolu pristupa na radnom mjestu:

– Telefoni su praktični: jedan od razloga zašto su Apple Pay, Instagram i mnoge druge mobilne usluge uspješne je zapravo vrlo jednostavan – mi volimo nositi što manje stvari sa sobom. Sa sigurnim akreditivima na telefonu više nema potrebe za privjescima, plastičnom pametnom karticom ili sličnim rješenjima.
– Telefoni su sigurni: zaključavanje ekrana nudi dodatni sigurnosni nivo u vidu PIN-a, lozinke ili provjere otiska prsta. Sa telefonima je multi-faktorska autentifikacija već sadržana u samom akreditivu. Koliko brzo biste primijetili da ste izgubili plastičnu ključ-karticu? Ni blizu brzini s kojom biste primijetili da vam je mobitel nestao.
– Telefoni su fleksibilni: menadžeri sigurnosti i objekata s virtualnim ključevima mogu raditi sve što danas nije moguće sa plastičnim akreditivom. Oni ih mogu odmah izdavati, poništavati ili mijenjati sa bilo kojeg mjesta, uz zaštićen pristup oblaku putem mobilnog telefona. Ako privremeni posjetilac mora samo nakratko ući u vašu zgradu, najlakši način je da mu to omogućite preko telefona.
– Telefoni su efikasni: zaboravite redove na recepciji dok čekate privremene dozvole za posjetioce. Trošit ćete manje vremena na primopredaju plastičnih kartica, kao i manje novca na zamjenu izgubljenih i oštećenih akreditiva. Kontrola pristupa preko telefona kompanijama štedi vrijeme i novac.
– Telefoni su kompatibilni: mobilni telefoni su uređaji napravljeni za povezivanje, uključujući i ono s postojećim RFID bravama. Bluetooth i NFC radio tehnologije već se mogu pronaći u većini modernih pametnih telefona. Svaka buduća bežična i beskontaktna tehnologija će također biti instalirana u telefonima.

U jednom novijem analitičkom izvještaju navodi se da bi do 2020. godine čak 20% organizacija moglo koristiti pametne telefone za pristup umjesto plastičnih pametnih kartica. Prelazak na mobilnu kontrolu pristupa čini se neizbježnim.

„Drugi sigurnosno osviješteni sektori kao što je npr. bankarstvo demonstriraju prednosti pametnih telefona“, kaže Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju
u ASSA ABLOY EMEA. „Isto tako, vidimo i brzi porast interesa za otključavanje vrata i drugih ulaza mobilnim akreditivima, kao i za omogućavanje menadžerima objekata da upravljaju pravima pristupa preko pametnog telefona“.

„Uzmimo jedan primjer iz našeg portfolija mobilnih pristupnih rešenja. Sigurnosni menadžeri koriste naše novo SMARTair Openow rješenje za upravljanje svim korisničkim virtualnim ključevima unutar sigurne aplikacije. Ako administrator poništi virtualni ključ, on odmah nestaje iz korisničke aplikacije Openow“.

Schulz navodi primjer novog kampusa državnog univerziteta Arkansasa u Meksiku. Tamo studenti i osoblje ne moraju koristiti i potvrđivati pristupne kartice. Svaki korisnik umjesto toga instalira i potvrđuje svoju Openow aplikaciju i virtualno preuzima ključeve.

„Pametni telefoni dodaju praktičnost i funkcionalnost našem portfoliju proizvoda i rješenja za bežičnu kontrolu pristupa“, dodaje Schulz. „Korisnici mogu otključati naše Aperio bežične brave pomoću mobilnog akreditiva Seos. Menadžeri malih i srednjih preduzeća mogu upravljati kontrolom pristupa bez posjedovanja specijalističkog znanja. Oni za to koriste samo aplikaciju CLIQ Go i svoj telefon. Za kompanije sa udaljenom radnom snagom, CLIQ Connect aplikacija ažurira prava pristupa na programabilnim ključevima isključivo preko sigurne Bluetooth veze.

„Kontrola pristupa pomoću mobilnog telefona nudi brojne prednosti u pogledu efikasnosti. Pozivam sve koji se bave kontrolom pristupa da joj pruže šansu“.

Najnovije vijesti i informacije iz ASSA ABLOY EMEA, uključujući seriju kratkih filmova o bežičnoj tehnologiji u trajanju od 20 sekundi, dostupne su na LinkedIn kanalu
https://www.linkedin.com/company/assa-abloy-digital-and-access-solutions

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *