Kontrola pristupa

ASSA ABLOY:Novi bežični proizvodi za efikasnije radne prostore

Kontrola pristupa postaje primarno bežična tehnologija. Njene prednosti u odnosu na ožičene brave su jasne i leže u manjim instalacijskim i operativnim troškovima, fleksibilnosti, kontroli i brojnim drugim faktorima
Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: thomas.schulz@assaabloy.com

Ukoliko zaista želite imati punu kontrolu nad svojim prostorijama, ne postoji razuman niti isplativ način da to postignete bez bežičnih uređaja i rješenja. Međutim, bežična tehnologija nije rješenje koje će odgovarati svima. Njena efikasnost ovisi o tome je li ona najbolji izbor za vaše poslovanje u tom trenutku. Pravo rješenje učinit će vaše radno mjesto efikasnijim i praktičnijim za korisnike, kao i ojačati sigurnost uz kontrolu pristupa za svakog pojedinca.

Skidanje tereta upravljanja s malih preduzeća
Posjedovanje specijalnog tima za sigurnost je izvan budžetskih mogućnosti mnogih malih preduzeća. Za uspostavu sistema kontrole pristupa u takvim okruženjima CLIQ Go nudi jednostavan način upravljanja putem aplikacija koji uključuje programabilne ključeve, pa tako i nespecijalističko osoblje može izdati prava pristupa za ključeve na baterije. Ograničenje pristupa za privremene radnike i izvođače radova u željenom intervalu postiže se uz nekoliko dodira na ekranu, a sama instalacija je jednostavna i nema bušenja ili kabliranja. Druga opcija za mala i srednja preduzeća je SMARTair sistem za upravljanje pristupom, koji nudi jednostavnu nadogradnju i prelazak s ključeva na digitalne akreditive. Uz pohranu na RFID kartici, privjesku, narukvici ili pametnom telefonu, ovi šifrirani elektronski akreditivi mogu se otkazati ili ponovo izdati u svakom trenutku, tako da možete zaboraviti na traganje za izgubljenim ključevima i promjene brava.

Slučaj iz prakse
Na hipodromu Côte d’Azur menadžeri su se suočili s poznatom dilemom: kako spriječiti kopiranje ključeva bez ovlaštenja? Odabrali su SMARTair Update on Card tehnologiju za kontrolu pristupa kako bi drastično smanjili vrijeme i sredstva koja bi se trošila na zamjenu brava i ponovnu izradu ključeva. S novim SMARTair sistemom oni odmah mogu obrisati korisnike ili izgubljene kartice. Jednostavno i fleksibilno upravljanje akreditivima omogućuje im detaljno programiranje pristupa, koji je sada prilagođen svakom korisniku ovog objekta. “SMARTair kontrola pristupa je dugoročno isplativija za upravljanje od ključeva”, kaže Bernard Arnaud, menadžer za smještaj na hipodromu Côte d’Azur.

Upravljanje s jednog mjesta za velika preduzeća
Kontrola pristupa se u velikim organizacijama često odvija u okviru složenog sistema sigurnosti ili upravljanja zgradama, pa se integracija nameće kao prioritet. Aperio bežični cilindri, elektronske kvake, maske za brave, serverski ormari i sigurnosne brave besprijekorno će raditi sa sigurnosnim sistemima više od 100 nezavisnih proizvođača. Ove brave nude veću kontrolu unutar zgrade nego što bi to ikada bilo isplativo s ožičenim vratima. Jedna centrala je dovoljna za upravljanje svim segmentima, čime se radno opterećenje i složenost svode na minimum.

U centru Hospitalier Métropole Savoie (CHMS), novoj velikoj bolnici u francuskoj regiji Haute Savoie, Aperio bežične maske za brave i elektronske kvake rade s ožičenim vratima koja štite Aperio zidni čitači. Aperio uređaji s baterijskim napajanjem ovdje su integrisani s ARD sistemom za upravljanje pristupom. Sve se odvija uz vođenje evidencije o upravljanju u stvarnom vremenu, daljinskim otvaranjem vrata i funkcijom upravljanja slobodnim terminima. S obzirom na to da su brave bežične, bolnica može uvesti mnogo više novih slojeva sigurnosti i osigurati veći broj vrata bez velikih troškova instalacije ili radova.

Pametni uređaji postaju mobilni ključevi
Brzorastući sektor korištenja fleksibilnog i zajedničkog radnog prostora s oduševljenjem usvaja mobilne ključeve. U ULabu u Španiji su odabrali Openow, rješenje za mobilne ključeve sa SMARTairom. Ono korisnicima radnog prostora pruža mogućnost nošenja virtuelnih ključeva na pametnom telefonu. Imidž je u ovom sektoru jako bitan, a prostori koji nude akreditive za mobilne uređaje, poput Openowa, ostavljaju snažan dojam. Telefoni zamjenjuju plastične kartice kao ključeve, tako da nema potrebe za terminalima na recepciji. Sve se odvija elegantno, efikasno i u skladu s potrebama novih generacija. “Svakako bih preporučio SMARTair sistem zbog njegovog dizajna i tehnologije”, kaže Enrique Burgos Pérez, direktor ULaba.

Efikasnije upravljanje aktivnostima izvođača radova
CLIQ Connect je pristupno rješenje dizajnirano za jačanje efikasnosti i održivosti komunalnih preduzeća i drugih subjekata s udaljenom radnom snagom ili većim brojem izvođača radova. U ovom sistemu svaki korisnik nosi jedan ključ programiran s posebnim pristupnim dozvolama. Da bi ažurirali prava pristupa na ključu, dovoljno je povezati ga s aplikacijom CLIQ Connect. Upravitelji objekata i menadžeri sigurnosti mijenjaju dozvole putem Web Managera preko interneta ili na lokaciji. Ključevi se ažuriraju daljinski putem sigurne veze aplikacije i sistema u oblaku. Od korisnika se može zatražiti i unos PIN koda kao dodatnog nivoa provjere autentičnosti.

U ZeFilu, francuskom operateru optičke mreže, upravljanje mehaničkim ključevima postalo je pravo opterećenje. Kako bi promijenio dozvole pristupa za korisnika ključa unutar CLIQ Connecta, sistemski administrator pristupa CLIQ Web Manageru i vrši ažuriranje. Korisnik uspostavlja šifriranu Bluetooth vezu između programabilnog ključa i aplikacije za trenutno ažuriranje dozvola u oblaku.

Ulazna kontrola pristupa bez instalacije softvera
Najjednostavnije rješenje za kontrolu pristupa je digitalna kvaka Code Handle s baterijskim napajanjem i PIN tastaturom. Ona nudi dodatnu sigurnost u vidu PIN koda za gotovo svaka unutrašnja vrata, bez potrebe za instaliranjem ili upravljanjem softverom. Vrata mogu biti iz skladišnih prostora, privatnih ureda, ambulanti, apoteka i dr. Code Handle se automatski zaključava nakon zatvaranja i tako nudi dodatni nivo sigurnosti i mirnu savjest za korisnika. Menadžeri u sjedištu britanske marketinške agencije Thirst odabrali su nekoliko vrata kojima je trebala jednostavna i jeftina dodatna zaštita. “Code Handle se lako instalira i savršeno je rješenje za zaštitu privatnosti prostorija koje trebaju biti dostupne samo zaposlenicima kojima se odobrava pristup”, kaže Nigel Cattermull, vlasnik i generalni direktor agencije Thirst.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *