Najave II Softveri

Cloud u sigurnosnoj industriji: Razlozi za i protiv upotrebe pohrane u oblaku

Upotreba cloud usluga u videonadzoru je u porastu, ali još postoje nedoumice o tome da li i u kolikoj mjeri one trebaju zamijeniti lokalno instalirane sisteme za videonadzor. Zavisno od kompanije i poslovanja, jedno ili drugo riješenje može odgovarati u većini aspekata. No, je li hibridno rješenje pravi odgovor i ključ kada je u pitanju budućnost videonadzora?
Izvor: Asmag.com
E-mail: redakcija@asadria.com

Iako će cloud biti neizbježan dio savremenih sigurnosnih nadzornih sistema, on bi se trebao zadržati upravo na tome – da bude samo dio tih sistema. Potpuno pouzdavanje u cloud pohranu podataka ne predstavlja najbolji izbor za sigurnosne sisteme. Stoga ćemo navesti neke od mana upotrebe clouda u oblasti sigurnosnog nadzora.

Brzina ili zastoji na internetu utječu na sigurnost
U svemu ovome najočigledniji problem se tiče prevelikog oslanjanja na internet. Međutim, ovdje nije riječ samo o postojanju stabilne veze nego o činjenici da je za besprijekoran daljinski nadzor potrebna velika brzina prijenosa podataka. Većina pružaoca internetskih usluga danas nudi veće brzine downloada, jer je to upravo ono što korisnici i traže. “Pohranjivanje videozapisa u cloudu podrazumijeva prijenos tog videa na server koji je u cloudu, a to zahtijeva propusnost. Neke mreže možda neće biti optimizirane za prebacivanje tolikog broja podataka u cloud”, ističe Sean Foley, viši potpredsjednik u kompaniji Interface Security Systems. On naglašava i to da troškovi mogu predstavljati razlog za zabrinutost, posebno ako se koristi bežična konekcija poput 4G-a. “Bežična konekcija često ima ograničenje količine podataka koja se može prebaciti preko nje. Krajnji korisnik i sistem-integrator moraju uzeti u obzir ove stvari. Ako korisnik nema već implementiranu dobru mrežu, u tom slučaju će biti zabrinjavajuće visoki i troškovi nadogradnje”, kaže on.

Nedostatak fleksibilnosti u pogledu prostora
Nemaju svi klijenti iste zahtjeve za pohranu. Veličina kompanije i njena priroda najčešće odlučuju o tome koliko je prostora za pohranu podataka, zapravo, potrebno. Osim toga, vlade širom svijeta donijele su propise kojima se određuju periodi zadržavanja videozapisa u određenim industrijama. Zbog toga je za mnoge kompanije povećanje kapaciteta za pohranu podataka dodavanjem dodatnih hard diskova lakše i isplativije od pohrane podataka u cloudu. Sve ovo postaje još zahtjevnije kako podržane rezolucije na kamerama nastavljaju rasti, čime se dodatno povećava veličina videofajlova.
“Ako kompaniji treba pohrana podataka na 30 ili 90 dana, rješenje zasnovano na cloudu možda neće odgovarati. Većina korisnika neće moći isplativo pohraniti toliko videa u oblaku”, objasnio je Foley. Propisi u Sjedinjenim Američkim Državama zahtijevaju 30 dana pohrane videozapisa za većinu industrija, a to se povećava na 90 dana za industrije poput farmaceutske. Međutim, za neke industrije nije moguće dobiti isplativost ukoliko koriste samo cloud pohranu.

Alan Stoddard, direktor za situacijska obavještajna rješenja u Cognyteu, složio se da su troškovi zaista glavni problem, jer se zahtjevi za pohranom razlikuju: “Što je veći broj slika u sekundi/rezolucija, to je bolji video, ali i troškovi su mnogo veći. Naprimjer, ponekad će vam možda trebati dugotrajnija pohrana, ali ako vam treba video iz offline pohrane, možda će vam biti potreban cijeli dan da povratite taj video.”

Cyber sigurnost i srodni problemi
Krađa podataka je neprihvatljiva. Većina velikih proizvođača rješenja za pohranu podataka u cloudu tvrdi da nudi jaku cyber sigurnosnu zaštitu, koristeći najsavremeniju tehnologiju, i većina nijh je zaista dobra u tome, inače bismo svjedočili mnogo većem broju uspješnih hakerskih napada, s obzirom na količinu podataka koju imaju online servisi. Međutim, problem je u tome što se korisnici i dalje oslanjaju na vanjske saradnike za pohranu osjetljivih podataka. I mada bi pristalice clouda rekle da su sigurnosni incidenti poput Verkade rijetki, samo jedan nezadovoljan zaposlenik ili greška u menadžmentu dovoljni su da prouzrokuju nepovratnu štetu curenjem podataka. “Kada se video pohrani lokalno na mrežni videosnimač, taj video je onda zaštićen na mojoj mreži, iza routera i firewalla koje ja konfigurišem, kojima upravljam i za koje sam odgovoran. Kada delegirate tu zaštitu, delegirate tu sigurnost trećoj strani i to nosi određene rizike”, kaže Foley.

Analitika samo u cloudu nije dovoljna
Upravljanje videosnimcima u cloudu omogućava analitička rješenja za koja proizvođači tvrde da su jednostavna za primjenu i upravljanje. Međutim, na tržištu je ionako sve više kamera s podrškom za naprednu analitiku koja može pružiti trenutni uvid u dešavanja. Naprimjer, sistem za prepoznavanje registarskih tablica koji automatski diže rampu automobilima koja se mogu identifikovati mora funkcionisati na rubu, i ako biste u ovom slučaju koristili samo analitiku zasnovanu na cloudu, automobili bi morali predugo čekati na procesiranje videosnimka. “Većina naprednih videoanalitičkih mogućnosti zahtijeva određenu procesorsku snagu same kamere ili mrežnog snimača. Dio tog procesiranja odvija se lokalno, u kombinaciji s cloudom”, kaže Foley dodavši da obje infrastrukture moraju funkcionisati zajedno, ali da se mnogo tog procesiranja odvija na rubu.

Zarobljeni sa samo jednim dobavljačem
Možete tvrditi da će se ovo desiti samo s nekim kompanijma, ali činjenica je da se to i dalje događa. Zapravo, sama činjenica da neki od najvećih VSaaS dobavljača sa zatvorenom tehnologijom imaju tako veliku klijentelu dovoljna je da se pretpostavi da su mnogi sigurnosni menadžeri zaljubljeni u sam koncept toga da jednostavno samo spoje kamere s oblakom i nakon toga zaborave na sve. Međutim, ovakvi vlasnički sistemi mogu pretvoriti vaše kamere u beskorisne izložbene uređaje onda kada ne izmirite mjesečnu pretplatu. Oni također ograničavaju potencijalno proširenje vašeg sigurnosnog sistema, jer u tom slučaju nećete biti u stanju integrisati nijedno drugo sigurnosno rješenje van onoga što već plaćate. Mnogi startupi (pa čak i velike kompanije) takmiče se u predstavljanju novih tehnologija na tržištu, a neke od njih se pokazuju kao veoma korisne u pravim okolnostima. Međutim, većinu njih ne možete koristiti ako ste zarobljeni ugovorom samo s jednom kompanijom.

Izračunati isplativost i nije tako jednostavno
Posljednji razlog protiv korištenja clouda povezan je sa svim prethodnim. Naime, pobornici cloud pohrane podataka i cloud softvera za upravljanje videonadzorom možda mogu argumentovano tvrditi da je on isplativ s aspekta operativnih troškova. Međutim, to je relativno ograničen pogled na situaciju koji ne uzima u obzir različite vrste mušterija. Veličina organizacije, oblast u kojoj posluje, pa čak i lokacija odlučuju o tome jesu li troškovi niži pri korištenju clouda. Naprimjer, u industrijama u kojima je potrebno dugotrajno čuvanje videa lokalna pohrana videosnimaka bila bi jeftinija nego upotreba clouda za tu svrhu. Ukoliko je vaša kompanija smještena u zabačenom području u kojem ne postoji dobra širokopojasna internetska veza, morat ćete potrošiti mnogo novca na nadogradnju infrastrukture kako biste mogli koristiti cloud. Gdje je tu isplativost? “To, zapravo, zavisi od kompanije”, kaže Foley i dodaje: “Zato sam ja veliki pobornik hibridnog pristupa pohrani podataka. Koliko vam prostora treba? Koliko kamera imate? Koliko ih morate imati s aspekta poslovanja, pravne problematike i državnih propisa? Ukoliko morate pohranjivati video na 30 dana ili više, preporučio bih neku vrstu lokalne pohrane podataka u kombinaciji sa djelomičnom cloud pohranom.”

Razlozi za korištenje clouda
Međutim, baš kao što postoje argumenti protiv korištenja clouda, tako se mogu pronaći i jaki razlozi za implementiranje takvih servisa u sisteme videonadzora. Migriranje u oblak je neizbježan proces i nepovratan trend u oblasti videonadzora. U usporedbi s tradicionalnom NVR arhitekturom, cloud je mnogo prilagodljiviji, fleksibilniji i isplativiji. Prema TechJuryju, 85 posto kompanija širom svijeta već koristi cloud tehnologiju za pohranu podataka. Također, 67 posto poslovne infrastrukture već je prebačeno u oblak tokom 2020. godine, dok će se do kraja 2021. godine 94 posto internetskih zadataka obavljati u oblaku. Jasno je da su se mnogi korisnici već prebacili na cloud. Međutim, zašto se to još nije u potpunosti desilo i u sigurnosti? Brojke pokazuju da se i to već dešava. Prema Eagle Eye Networku, tržište VSaaS-a je u 2020. doseglo vrijednost od 1,8 milijardi dolara te se očekuje da će do 2024. rasti objedinjenom godišnjom stopom od 18 posto. Ove cifre predstavljaju neoboriv dokaz da je VSaaS budućnost videonadzora, a razloga za to je nekoliko.

Daljinski nadzor s bilo koje lokacije
VSaaS ide dalje od tradicionalne NVR arhitekture. U suštini, VSaaS omogućava da se video prati s bilo koje lokacije, uz omogućavanje daljinskog upravljanja sistemom, pri čemu se kamere mogu podešavati, nadograđivati i održavati daljinski, što smanjuje potrebu za izlascima na teren. Kako kaže Alen Zukich, direktor u oblasti proizvoda u Camcloudu, “jednom kada se kompanije prebace na cloud te mognu pristupati i upravljati svim svojim korporativnim videonadzornim podacima u cloudu, malo je vjerovatno da će se vratiti na staro. To se ogleda u tome da naši poslovni korisnici iznimno rijetko otkažu usluge”. Daljinski nadzor koji cloud omogućava posebno je bio koristan tokom pandemije, koja je donijela drastičnu popularizaciju rada od kuće. “Kada je pandemija prisilila kompanije da zatvore svoje urede i kada su svi počeli raditi od kuće, sigurnosni menadžeri sa VSaaS sistemima i dalje su mogli pratiti kamere i upravljati pristupom svojim objektima bez potrebe da budu prisutni u prostorijama kompanije”, kaže suosnivač Qumulexa Tom Buckley.

Velika prilagodljivost i fleksibilnost
Imate li sve što je potrebno za kupovinu mrežnih snimača, servera i ostale lokalne opreme? Cijena toga može biti prevelika za većinu korisnika. Taj problem u VSaaS-u ne postoji, budući da on omogućava fleksibilnost glede operativnih troškova kakva ne postoji kod NVR arhitekture. “Pretplatničko plaćanje za VSaaS omogućava da krajnji korisnik plaća samo ono što mu treba i što koristi, što mu omogućava da u bilo kojem momentu poveća ili smanji broj uređaja u mreži, bez potrebe za uračunavanjem troškova za dodatne servere, licence i raspoređivanje mrežnog opterećenja. To uveliko olakšava dodavanje kamera ili zamjenu postojećih kamera najnovijom tehnologijom vodećih proizvođača”, objašnjava Buckley. Ukupni troškovi vezani za implementiranje videonadzornog sistema time se znatno smanjuju, a to naročito važi za korporacije koje imaju objekte na različitim lokacijama. Ako imate kompaniju sa desecima ili stotinama lokacija, lokalno rješenje zahtijeva implementaciju i održavanje hardvera i softvera na svakoj od lokacija. VSaaS uklanja tu komplikaciju i dodatne troškove.

Pristup bogatijoj analitici
Sve više korisnika ima potrebu za kvalitetnom videoanalitikom kako bi ispunili svoje poslovne zahtjeve i ciljeve. Cloud omogućava korisnicima da pristupe skoro neograničenom broju analitičkih programa, koji bi inače bili preskupi ili prezahtjevni za pokretanje na mrežnim snimačima. Ne samo to, cloud omogućava korisnicima i da odaberu analitiku koja im zaista treba u određenom periodu njihovog poslovanja. “Cloud pruža fleksibilne mogućnosti procesiranja, tako da uvijek na raspolaganju imate potrebne računarske resurese. Korisnik može kupiti analitiku koja mu treba npr. za videostreamove i to baš za određeno vrijeme u kojem mu je potrebna. Stoga, ukoliko korisnik želi da implementira analitiku tokom kratkog perioda, može zakupiti tu mogućnost za taj period od proizvođača analitičkog programa. Postoje hiljade cloud videoanalitičkih programa različitih proizvođača”, kaže Buckley dodavši da se sistem-integratori mogu baviti time za svoje kompanije, grupišući cloud analitike i dodajući ih u mjesečni trošak ili, pak, kompanije mogu same odabrati koju će analitiku koristiti kako bi ispunile svoje specifične zahtjeve.

Na kraju, VSaaS omogućava korisnicima da pristupe velikom izboru analitika kako bi proširili sposobnosti svog videonadzora. “VSaaS olakšava brza poboljšanja u oblasti AI-ja i mašinskog učenja s ciljem omogućavanja analitike koja daje korisne podatke i praktične poslovne uvide u oblasti videonadzora. Protok podataka i komunikacija u stvarnom vremenu koje VSaaS omogućava prebacuje sigurnosnu industriju od pasivnog prikupljanja dokaza na proaktivnu sigurnost, što predstavlja ogroman korak ka omogućavanju efikasnijih sigurnosnih operacija”, kaže Carter Maslan, suosnivač i direktor kompanije Camio.

Ključ je u hibridnom pristupu
Bez obzira na činjenicu da je u ovom tekstu pobrojano više argumenata protiv upotrebe oblaka nego što ih ima za, cloud se neće moći izbjeći u poslovanju. Istovremeno, on ne može u potpunosti zamijeniti lokalnu infrastrukturu. Odluka o tome koliko bi podataka trebalo pohranjivati u cloudu, a koliko lokalno, zavisi od vrste kompanije i poslovne svrhe, ali jedno je sigurno – ta dva sistema mogu funkcionisati zajedno. Na kraju se možemo složiti o jednoj stvari, da treba pokušati izbjeći vezanje za vlasničke sisteme osim ako ste potpuno sigurni da je to najbolje rješenje za vas.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *