Svijet

Globalno tržište lidarskih senzora premašit će šest milijardi dolara do 2030.

ABI Research u izvještaju “Quanergy 3D lidarska rješenja redefiniraju sigurnost kritične infrastrukture” predviđa da će svjetsko tržište lidarskih senzora premašiti tri miliona instalacija do 2030. godine, uz godišnji prihod veći od šest milijardi dolara.

Poboljšanje sigurnosti, posebno detekcije provala u perimetar kritičnih infrastruktura poput aerodroma, centara podataka, skladišta i komunalnih objekata, postaje sve važnije zbog rastućih prijetnji poput krađa, protesta, sabotaža, globalnog terorizma i ratova.

“Sigurnost, posebno zaštita perimetra, obuhvata kontrolu pristupa kako pojedinaca tako i vozila, kao i sprečavanje predmeta da budu bačeni ili preneseni preko određenog perimetra. Osim toga, fizički proboji često prethode cyber napadima, što samo po sebi ističe važnost detekcije provala u borbi protiv cyber prijetnji”, objasnio je Dominique Bonte, potpredsjednik u ABI Researchu.

Istraživanje pokazuje da trenutna sigurnosna rješenja koja se oslanjaju na kamere i/ili radar ne otkrivaju i nadziru provalnike toliko efikasno, već proizvode i brojne lažne uzbune, što dovodi do većih operativnih troškova i zamora. Ovim zastarjelim dvodimenzionalnim (2D) tehnologijama također nedostaje i tačnosti, pogotovo ako rade u lošim svjetlosnim i vremenskim uslovima. To može rezultirati propuštanjem važnih događaja, što vodi ka problemu s odgovornostima i dodatnim troškovima za vlasnika.

Prema Bonteu, trodimenzionalni lidar nudi snažno, pouzdano i visokoprecizno otkrivanje i praćenje. S obzirom na to da koristi mrežnu arhitekturu, zahtijeva i niža ulaganja. To omogućava sigurnosnom osoblju da poveća efikasnost i smanji troškove zaštite.

ABI Research vjeruje da će 3D lidarska rješenja transformirati tržište sigurnosti i redefinirati način kako zaštititi ranjivu kritičnu infrastrukturu.

“Jedinstvene karakteristike lidara u smislu tačnosti i pouzdanosti otkrivanja, dometa i polja gledišta, kontinuiranog praćenja, jednostavnosti ugradnje i čuvanja privatnosti čine ga tehnologijom izbora za industriju sigurnosti sljedeće generacije”, zaključio je Bonte.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *