Videonadzorni sistemi

Hikvision: Šest smjernica za kupnju low-light kamera

Kamere se naširoko koriste za pružanje jasnih dokaza o prijetnjama i hitnim slučajevima. Većina tih situacija događa se noću. Zato su kamere za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, koje pružaju sliku s bogatim detaljima u boji u tamnom okruženju – idealan izbor za korisnike

Pripremio: Marketing Hikvision Adriatic; E-mail: adriatic-malta@hikvision.com

Na početku trebamo postaviti pitanje: kako bi korisnik trebao odabrati kameru za rad u uvjetima slabog osvjetljenja koja odgovara njegovim potrebama i zahtjevima? Zato preporučujemo sljedeće smjernice.

Hoće li kamera odgovarati zahtjevima projekta?

Trenutno postoje tri vrste kamera za rad u uvjetima slabog osvjetljenja: IR kamera koja se noću prebacuje u crno-bijeli način rada; kamera za rad u uvjetima slabog osvjetljenja koja snima u boji 24/7; i obična sigurnosna kamera s dodatnom rasvjetom. Svaka ima svoje prednosti i može se primijeniti u različitim scenarijima.

Koja bi dodatna rasvjeta odgovarala mojim potrebama?

To ovisi o slučaju samog korisnika. Bijelo svjetlo može se koristiti na ulicama, dvorištima i drugim vanjskim otvorenim površinama. IR svjetlo je neprimjetno i može se primijeniti u gotovo svim scenarijima. Nedostatak je isporuka crno-bijelih slika, a važni detalji u boji mogu se izgubiti. Hibridno dodatno svjetlo, koje kombinira prednosti IR-a i bijelog svjetla, može biti najbolja opcija.

Koja je vrijednost luksa za CCTV kameru za slabo osvjetljenje?

Vrijednost luksa odnosi se na razinu osvjetljenja pomoću kojeg kamera može proizvesti dobru sliku – što je manje svjetla, to je manji broj luksa. Kamera za rad u uvjetima slabog osvjetljenja s 0,001 luksom ili nižom vrijednošću luksa može pružiti dovoljno mogućnosti snimanja bez ugrađenog dodatnog svjetla u konvencionalnom gradskom okruženju sa svjetlom koje se nalazi u okolini.

Trebam li brinuti o veličini senzora ili se samo fokusirati na megapiksele?

Kad je riječ o senzorima slike za najbolje sigurnosne kamere za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, veličina je bitna. I zato, uz jednaku razlučivost, senzor veće veličine daje bolje rezultate jer može prikupiti više svjetla i generirati svjetliju sliku.

Jesam li odabrao pravi tip kamere?

Pri odabiru kamere za rad u uvjetima slabog osvjetljenja, koji bi tip kamere korisnik trebao uzeti: bullet, dome ili PTZ? To ovisi o udaljenosti na kojoj pratimo metu kao i okruženju u kojem se kamera montira. Za praćenje na daljinu od 60 metara i više preporučuje se PTZ. Za standardno praćenje udaljenosti koje je unutar 60 metara, za zatvorene se prostore preporučuju kamere dome i turret, a za otvorene bullet.

Trebam li analitiku na kameri?

Korištenje videoanalitike u kamerama za rad u uvjetima slabog osvjetljenja omogućuje značajke poput otkrivanja objekata i pokreta te upozorenja u stvarnom vremenu. No, najpametniji algoritmi i dalje se oslanjaju na vrijednosti piksela za prepoznavanje i analizu slike. Stoga bi bilo važno da operater razumije ograničenja koja predstavljaju izazovni uvjeti slabog osvjetljenja i da planira u skladu s tim. Svakako je sama analitika mnogo kvalitetnija ako se koriste kamere za rad u uvjetima slabog osvjetljenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *