Softveri Videonadzorni sistemi

Honeywell: Vrhunski IP videonadzor usklađen s NDAA-om

U okruženju sa sve izraženijim prijetnjama, cyber sigurnost videonadzornih sistema ima ključnu ulogu. Mnogi trendovi koji se tiču cyber sigurnosti u videonadzornim sistemima imaju korijene u važećim državnim propisima, a pogotovo se to odnosi na američki Zakon o nacionalnoj odbrani iz 2019. godine

Izvor: Honeywell Commercial Security; E-mail: SecuritySEE@Honeywell.com; www.security.honeywell.com/ee/

John McCainov Zakon o nacionalnoj odbrani (NDAA) iz 2019. godine, odnosno njegov član 889, uređuje način na koji se videonadzorni sistemi dizajniraju i proizvode ne samo za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama već i u drugim zemljama. Spomenuti član zabranjuje američkoj vladi da nabavlja videonadzornu i telekomunikacijsku opremu od nekih kompanija i njihovih podružnica. Ta praksa prisutna je i u Jadranskoj regiji, gdje su se neke države i korisnici također fokusirali na odredbe ovog zakona.

Usklađenost sa članom 889

Honeywellove IP kamere iz serija 30, 60 i Modum dizajnirane su za primjenu u okviru videonadzornih sistema koji su usklađeni sa spomenutim zakonom. Osim toga, MAXPRO i Pro-Watch VMS/NVR serija, integrisani mrežni videosnimači serije 30 i ADPRO iFT/iFT-E IP mrežni videosnimači također prate sveobuhvatni proces testiranja na cyber opasnosti i ne sadrže komponente bilo koje kompanije obuhvaćene članom 889. Ovi sistemi pogodni su i za razne aplikacije u malim i srednjim preduzećima, poslovnoj i kritičnoj infrastrukturi, u kojoj je usklađenost s regulativama od suštinskog značaja, kao što su državni, komunalni, komercijalni, obrazovni i maloprodajni objekti.

Inače, NDAA je fokusiran na opremu za videonadzor i telekomunikaciju. Iako nije riječ o videosistemu, softver i hardver za kontrolu pristupa Pro-Watch kompanije Honeywell u potpunosti je testiran na cyber rizike i ne sadrži sporne komponente. Ista situacija je i s ProWatch, WINPAK i drugim tipovima softvera i hardvera za kontrolu pristupa, koji se mogu koristiti u kombinaciji s Pro-Watch VMS/NVR i kamerama iz serije 30 i 60 u integrisanim sistemima.

IP kamere iz serije 30

Honeywellove IP kamere iz serije 30 mogu se koristiti kao dio integrisanog videonadzornog rješenja koje vam omogućava da ojačate sigurnost i zaštitu vaše zgrade. Sa Smart IR LED dometom od 50 metara, rezolucijom kamere do 5 MPix i sigurnom enkripcijom protoka videopodataka, serija 30 je pogodna za mala i srednja preduzeća te firme koje žele smanjiti troškove i ukupne troškove vlasništva.

IP kamere iz serije 60

Sa serijom 60 IP kamera rezolucije 5 MPix kompanija Honeywell podiže kvalitet i pouzdanost na potpuno novi nivo, uključujući tu i brzu kupolastu kameru za vanjske prostore rezolucije 2 MPix. Ovi modeli obuhvataju unutrašnje i vanjske kupolaste, bullet i brze kupolaste kamere i nude izuzetnu jasnoću slike, fleksibilnu sistemsku integraciju, siguran prijenos podataka i jednostavnu instalaciju. Kamere iz serije 60 prolaze stroge provjere kvaliteta i usklađenosti s propisima, što se radi uz primjenu standarda testiranja i certifikacije sigurnosnih proizvoda. Kamere iz serije 60 nude TLS1.2 (HTTPS) šifrirani streaming, podržavaju Standard za sigurnost podataka industrije platnih kartica (PCI-DSS) i posjeduju ugrađeni NIST FIPS čipset za enkripciju. Zajedno, ovi elementi pomažu u ispunjavanju sve strožijih zahtjeva koje IT odjeli postavljaju s ciljem zaštite poslovnih subjekata od neovlaštenog pristupa i nedozvoljene distribucije podataka i videa.

Mrežni snimači iz serije 30

Ugrađeni mrežni videosnimači iz serije 30 su pristupačni i potpuno opremljeni sistemi koji nude 4K HD (UHD) rezoluciju. Korisnik za svoje idealno i fleksibilno rješenje može birati između snimača sa 4, 8 i 16 kanala, u kombinaciji s više opcija u pogledu hard diska kapaciteta i do 20 TB interne memorije. Fleksibilne opcije pohrane, vrhunske performanse snimanja i umrežavanja i napredne performanse u segmentu cyber sigurnosti čine ove mrežne snimače idealnim za široki spektar sigurnosnih aplikacija u kojima je usklađenost od suštinskog značaja, a podaci potpuno zaštićeni.

Pouzdanost, integritet i robusnost su obilježja Honeywellovih IP videosistema s ciljem da se korisnicima ponude proizvodi zaštićeni od cyber napada koji ispunjavaju stroge propise i koji se mogu koristiti u sistemima usklađenim sa Zakonom o nacionalnoj odbrani. Honeywellov portfolio uključuje ne samo IP kamere, mrežne videosnimače i rješenja za mrežnu pohranu nego i inteligentnu videoanalitiku i sofisticirane sisteme za upravljanje videom.

Uređaji kompatibilni sa Zakonom o nacionalnoj odbrani

Već smo rekli da je u Honeywellovom portfoliju više proizvoda koji se mogu koristiti kao sistemi usklađeni sa članom 889 Zakona o nacionalnoj odbrani (NDAA). To su: IP kamere iz serija 30 i 60, Modum IP termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature, integrisani mrežni videosnimači iz serije 30, MAXPRO i Pro-Watch VMS sistemi i mrežni videosnimači, ADPRO iFT/iFT-E IP mrežni videosnimači, Pro-Watch integrisana sigurnost i kontrola pristupa te WINPAK kontrola pristupa.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *