Svijet

HUAWEI DOBIJA USLOVNO ZELENO SVJETLO ČIM NJEMAČKA VLADA USVOJI ZAKON O MREŽNOJ SIGURNOSTI

Nova prepreka za Sjedinjene Američke Države u zaustavljanju kineskog tehnološkog giganta

Njemačka vlada je u srijedu odlučila da kod 5G mobilne mreže dozvoli upotrebu Huawei tehnologije u zamjenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtijevaju zabranu iste. Ovom odlukom Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rješenja koje bi zahtijevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne bezbjednosti. Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će takođe održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije.

Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih finansijski odgovornim u slučaju kršenja pravila. Zakon bi zahtijevao i da prodavci i operatori obezbjede njemačkim bezbjednosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Potpuna zabrana Huaweia mogla bi da dovede do zakonskih prepreka u Njemačkoj, ali takođe i da ugrozi značajne ekonomske interese Njemačke u Kini. Kineski ambasador upozorio je da „kineska vlada neće stajati skrštenih ruku“ ukoliko kompanija najuspješnijeg međunarodnog poslovanja u Kini i vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacione opreme sa prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini bude odbijena.

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju kod povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, njemački telekomunikacioni gigant, je koristi za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže.

Press contact:
Jovana Tadic
Public Relations Manager
Public Affairs and Communication Department (CEE&Nordic European Region)
Email: jovana.tadic@huawei.com

O kompaniji Huawei:

Huawei je vodeći svjetski dobavljač informacione i komunikacione tehnologije (ICT) infrastrukture i pametnih uređaja. Pomoću integrisanih rješenja u četiri ključna domena – telekomunikacione mreže, IT, pametni uređaji i usluge u Cloud-u – posvijećeni smo pružanju digitalnih podataka svakoj osobi, domu i organizaciji za potpuno povezan inteligentan svijet.
Kompletni portfolio proizvoda, rješenja i usluga kompanije Huawei istovremeno su konkurentni i sigurni. Kroz otvorenu saradnju sa partnerima iz ekosistema, stvaramo trajnu vrijednost za naše kupce, radeći na osnaživanju ljudi, obogaćivanju kućnog života i podsticanju inovacija u organizacijama svih oblika i veličina.
U Huawei-ju se inovacije fokusiraju na potrebe kupaca. Značajno ulažemo u osnovna istraživanja, koncentrišući se na tehnološka otkrića koja vode svijet naprijed. Imamo više od 194.000 zaposlenih i poslujemo u više od 170 zemalja i regiona. Osnovan 1987. godine, Huawei je privatna kompanija u potpunom vlasništvu svojih zaposlenih. Za više informacija posjetite Huawei na mreži na www.huawei.com ili nas pratite na:
http://www.linkedin.com/company/Huawei
http://www.twitter.com/Huawei
http://www.facebook.com/Huawei

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *