Regija

Veliki rast napada ransomverom u Srbiji

Pаndеmiја izаzvаnа virusоm SARS-CoV-2 potaknula je rad na daljinu, što je postao sigurnosni izazov firmama i zaposlenicima, ali i prilika za cyber kriminalce.

Globalno istraživanje Kasperskyja iz aprila 2020. ukazalo je na zabrinjavajuću činjenicu da je tek nešto više od polovine zaposlenih za rad od kuće opremljeno korporacijskim uređajima (55%), a nešto manje (53%) VPN zaštitom veze kako bi se sigurno povezivali na korporativnu mrežu. Isto istraživanje pokazalo je i da se više od četvrtine (27%) zaposlenih koji rade od kuće već susrelo s e-mail porukama na temu COVID-19 infekcije koji su sadržavali maliciozne fajlove.

“Cyber kriminalci su počeli koristiti novonastalu situaciju kako bi napade učinili uspješnijim. Tehnikom socijalnog inžinjeringa, tematika COVID-a poslužila je prvenstveno pokretanju physhing kampanja i učestalijim napadima trojancima usmerenim na krađu bankarskih podataka korisnika. Nedugo zatim uslijedio je niz DDoS i ransomver napada na bolnice, Svjetsku zdravstvenu organizaciju ili kompanije koje su se bavile razvojem vakcine protiv COVID-a. Bili su usmjereni na krađu podataka, ali i onemogućavanje njihovog normalnog funkcionisanja. Konačno, cyber kriminalci su napore usmjerili i na one koji rade od kuće, pa je broj napada na protokole za rad na daljinu globalno porastao za 242%, što je ogroman skok”, rekao je Miroslav Koren, generalni direktor Kasperskyja za Istočnu Evropu.

Prema istraživanju te kompanije, u Srbiji je tokom 2020, a u odnosu na prošlu godinu, došlo do primjetnog pada u broju napada na računare (-30,64%), kao i do pada u ukupnom broju detekcija malvera za mobilne uređaje (-32,62%). Kada je riječ o bankarskim trojancima, njihova aktivnost je manja u odnosu na proteklu godinu. Međutim, zabilježen je znatan porast u trećem kvartalu 2020. u odnosu na isti period prošle godine, čak 67,10%. Jedna od najzanimljivijih činjenica je da je, u odnosu na prošlu godinu, broj korisnika u Srbiji koji su bili pogođeni ransomverom ove godine porastao za čak 143,16%, s najvećim zabilježenim porastom u prva tri meseca ove godine (257,65%).

“Iako razvijenije ekonomije nude lukrativnije ciljeve i njihove kompanije predstavljaju najveće i najzanimljivije mete, iste te kompanije su uložile ogromne resurse u svoju zaštitu. Jedan od najefektivnijih modela zarade sajber kriminalaca jeste upravo targetiranje kompanija sa nižim stepenom zaštite, prvenstveno putem softvera za iznudu ili ransomwarea. Otud i ne čudi da je u prethodnom periodu rast ove vrste pretnji i u Srbiji u porastu od 70%, dok je broj korisnika koji su bili napadani porastao čak za 143%”, kaže Dragan Davidović, menadžer prodaje kompanije Kaspersky.

(informacija.rs)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *