Kontrola pristupa

Integracija bežičnih brava Aperio i AXIS Entry Manager sistema donosi uštede korisnicima

Kompanije su uvijek u potrazi za ekonomičnijim rješenjima za nadogradnju svog sistema sigurnosti. Korisnici AXIS Entry Manager sistema sada mogu efikasno i povoljno proširiti svoju kontrolu pristupa pomoću Aperio brava na baterije kompanije ASSA ABLOY. Online integracija mrežnog kontrolera za vrata AXIS A1001 s Aperio cilindrima, maskama i bravama upraviteljima objekata nudi kontrolu u realnom vremenu nad većim brojem vrata. Administratori mogu i dalje upravljati svakom tačkom zaključavanja preko jednog sučelja koje posjeduje AXIS Entry Manager. Tako se štedi vrijeme i otklanja potreba za dodatnom obukom.

AXIS A1001 mrežni kontroler za vrata radi na fleksibilnoj platformi napravljenoj za prilagodbu promjenjivim sigurnosnim potrebama različitih objekata. Zahvaljujući ovoj integraciji, Aperio brave na baterije sada se mogu kontrolirati preko istog web sučelja kao i žičani uređaji za vrata. Budući da je integracija izvedena preko interneta, to omogućava kontrolu u stvarnom vremenu uz mogućnost vođenja evidencije o vratima i korisnicima.

„Ova integracija je prva koju smo ikada uradili s našim kontrolerima pristupa“, objašnjava Ernst Westerhoff, menadžer za poslovni razvoj za kontrolu pristupa u kompaniji Axis Communications. “U konačnici, to znači manje troškova za krajnjeg korisnika.”

Operativna isplativost ide „preko 70%“
Jednom kada se instalira, upravljački centar Aperio RS-485 Hub može koordinirati sa i do osam Aperio uređaja u dometu od 15 do 25 metara, uz komunikaciju sa centralnim sistemom putem AXIS A1001 uređaja. Jedan AXIS A1001 sistem može upravljati jednim ožičenim vratima i jednim Aperio upravljačkim centrom, što znači ukupno devet vrata po kontroleru. AES 128-bitno šifriranje štiti cjelokupnu komunikaciju između brava i sigurnosnog sistema.

Aperio brave su bežične, tako da im nije potrebno skupo kabliranje. AXIS A1001 koristi Power over Ethernet (PoE) napajanje, što otklanja potrebu za kablovima za napajanje za kontrolere. Aperio je isplativ i tokom upotrebe. Budući da rade na standardne baterije, brave Aperio su mnogo energetski efikasnije od ekvivalentnih žičanih brava na vratima. Za razliku od žičanog zaključavanja, Aperio uređaji nisu povezani na električnu mrežu i ne troše energiju kada su neaktivni.

Prema nedavnoj analizi koju je radila kompanija ASSA ABLOY, odabir bežičnog zaključavanja u odnosu na žičana rješenja može donijeti značajno smanjenje potrošnje energije za kontrolu pristupa: više od 70% odnosno nekoliko hiljada eura uštede tokom tipičnog životnog ciklusa instalacije*.

„Aperio krajnjim korisnicima Axisovih sistema nudi mnogo veću fleksibilnost kako bi oni sebi mogli lakše priuštiti proširenje ili izmjenu pokrivenosti svog sistema. Ako se potrebe u nekom objektu promijene npr. ako menadžeri žele ograničiti pristup za više vrata, instalater može brzo i jednostavno postaviti Aperio brave i preko interneta ih integrirati s kontrolnom pločom za AXIS Entry Manager sistem“, kaže Lars Angelin, menadžer poslovnog razvoja za Aperio tehnologiju u AAOS-u.

Integracija omogućava korisnicima otvaranje svih ožičenih i Aperio bežično kontroliranih vrata preko istog akreditiva i pomoću gotovo svake standardne RFID tehnologije, uključujući iCLASS, MIFARE, HID Prox / EM410 i Seos.

„Svojim korisnicima nudimo pogodnost jednostavne instalacije za bežičnu kontrolu pristupa. Dovoljno je da oni samo postave bežičnu bravu ili cilindar na vrata i dobit će potpunu kontrolu pristupa“, dodaje Westerhoff.

Više lokacija i različiti korisnici: podrška bez problema
Nova integracija već je instalirana u H-Farm, centar za poslovno obrazovanje i inovacije u Italiji. Oni su tražili rješenje za pojednostavljenje upravljanja pristupom u geografski raspršenom portfoliju zgrada. H-Farm se suočava sa brzim prometom korisnika jer se centru redovno pridružuju nova preduzeća i zato što svake godine organizira i do 300 događaja. Nove brave morale su proširiti postojeći Axisov sistem bez dodatnog administrativnog opterećenja.

Kako bi udovoljili svojim potrebama, H-Farm odabrao je Aperio kvake, sigurnosne brave i maske. Svaku je trebalo jednostavno prilagoditi kako se ne bi ometao svakodnevni rad u uredima. Do sada je na više lokacija H-Farme u sjevernoj Italiji instalirano 40 bežičnih kvaka Aperio H100 uz bežične brave Aperio i maske.

Većina unutrašnjih vrata u centru H-Farm osigurana je nagrađivanom bežičnom kvakom Aperio H100, nekadašnjim Intersecovim proizvodom godine za kontrolu pristupa**. H100 objedinjuje fleksibilnost i pristupačnost bežične kontrole pristupa u jednu tanku kvaku. Standardni utor za bateriju napaja kvaku i tako osigurava minimalni ekološki otisak. Tim dizajnera za uređaje iz ASSA ABLOY ugradio je elektroniku u kvaku na vanjskoj strani vrata, bez ugrožavanja sigurnosti.

„Aperio hardver za bežičnu kontrolu pristupa je kvalitetan, lijepo izgleda i savršeno odgovara našem okruženju i rješava naš problem s kontrolom pristupa“, kaže Alberto Aldrigo iz H-Farm.

H-Farm ima dobre rezultate u oblasti podrške inovacijama i kreativnosti u evropskim start-up kompanijama. Kompanija se fokusira na razvoj vještina, nove pristupe obrazovanju i digitalnu transformaciju. Uz pomoć neprimjetne integracije Aperio i Axisovih sistema, ova transformacija poslužila je za nadogradnju njihovog sistema upravljanja pristupom i sigurnošću.

Da biste saznali kako Axis i Aperio unapređuju kontrolu pristupa, pogledajte kratki video na Youtubeu ili preuzmite brošuru ovdje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *