Svijet

Interaktivni sistemi preuzimaju tržište sigurnosti za kuće i mala preduzeća

Berg Insight je objavio nova saznanja o tržištu sigurnosnih sistema za kuće i mala preduzeća. Istraživanje predviđa da će broj profesionalno nadgledanih alarmnih sistema u Evropi rasti po složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 4,5 posto, odnosno skočiti sa 17,6 miliona sistema u 2021. na 21,9 miliona u 2026. U Sjevernoj Americi, isti alarmni sistemi bi trebali rasti uz stopu od 3,0 posto, uz porast broja sistema 33,6 miliona u 2021. na 39,0 miliona u 2026. godini.

Mobilna povezanost ubrzano postaje standardna funkcija sigurnosnih alarmnih sistema za potrošače i mala preduzeća. Procjenjuje se da će broj mobilnih IoT konekcija za kućne i male poslovne sigurnosne sisteme u Evropi i Sjevernoj Americi rasti uz složenu godišnju stopu rasta od 6,7 posto, odnosno porasti sa sadašnjih 39,9 miliona sistema u 2021. na 55,2 miliona u 2026. godini.

Sigurnosni sistemi za mala preduzeća i privatne domove mogu se podijeliti u tri glavne kategorije – lokalni, samonadgledani i profesionalno nadgledani sigurnosni sistemi. Kada se aktivira, lokalni sigurnosni sistem emituje zvuk alarma za upozoravanje i odvraćanje uljeza. Takvi sistemi se ne nadgledaju i ne može im se daljinski pristupiti. Samonadgledani sigurnosni sistem je umrežen i po aktivaciji obavještava vlasnika objekta slanjem tekstualne poruke, e-maila ili notifikacije putem aplikacija za pametni telefon. Profesionalno nadgledani sigurnosni sistem povezan je sa centrom za prijem alarma (ARC). Kada se sistem aktivira, ARC može poslati sigurnosnu patrolu i kontaktirati hitne službe.

Verisure je lider u Evropi

Tradicionalno tržište sigurnosnih sistema za kuće i mala preduzeća u Evropi i Sjevernoj Americi opslužuju specijalizovane kompanije za kućnu sigurnost kao što su ADT, Verisure, Brinks Home (Monitronics) i Sector Alarm. Tu su i kompanije za pružanje sigurnosnih usluga kao što su Prosegur, Securitas i G4S, kompanije za telekomunikacije i kablovsku televiziju kao što su Comcast, Telus, Cox Communications i Bell Canada; kao i komunalna preduzeća, banke i osiguravajuća društva kao što su EPS (Crédit Mutuel), Crédit Agricole i Groupama. Tradicionalni kućni sigurnosni sistemi uključuju profesionalno nadzirane alarme. Dobavljači kućnih sigurnosnih sistema po principu “uradi sam” uključuju Simplisafe, Frontpoint, Ring (Amazon), Yale (Assa Abloy), Arlo, Somfy, Scout Security, Canary, Minut i Wyze Labs. Ovi sigurnosni sistemi obično uključuju samostalni nadzor kao standardnu funkciju, pri čemu se profesionalne usluge praćenja alarma nude kao opcija. ADT i Verisure su dva najveća dobavljača profesionalno nadgledanih alarmnih sistema za domove i mala preduzeća, sa 6,3 miliona odnosno 4,3 miliona korisnika na kraju 2021. godine. ADT je aktivan samo u SAD, dok je Verisure aktivan u 13 evropskih zemalja i četiri zemlje u Južnoj Americi.

Prelazak na interaktivne sisteme

„Tržište sigurnosnih sistema za domove i mala preduzeća u Evropi i Sjevernoj Americi nastavlja rasti zbog prelaska na interaktivne sisteme koji nude veću sigurnost i praktičnost za korisnike“, kaže Martin Backman, analitičar u Berg Insightu. Sigurnosne kamere su danas često dio instalacija novih kućnih sigurnosnih sistema, jer cijena takvih uređaja pada posljednjih godina. Pri tom je i razvoj video softvera ponudio veću vrijednost vlasnicima kuća i malih preduzeća. „Moderna rješenja u vidu sigurnosnih kamera mogu razlikovati ljude, kućne ljubimce, vozila i druge objekte i obavijestiti korisnika samo ako postoji stvarna prijetnja po njihove prostore“, nastavlja Bäckman. Ovo pruža dodatni nivo sigurnosti jer se sigurnosni sistem proteže na perimetar lokacije. „Sigurnost i zaštita su osnovne ljudske potrebe i stoga se očekuje da će tržište sigurnosnih sistema za kuće i mala preduzeća biti snažno i u narednim godinama uprkos visokoj inflaciji i rastućim troškovima života i poslovanja“, zaključuje Backman.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *